Specialisten vinden dat Inspectie doorschiet

De Orde van Medisch Specialisten bestrijdt dat de voorbereiding van operaties in ziekenhuizen ‘één grote puinhoop’ is...

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

‘Dat er op papier zaken fout gaan wil nog niet zeggen dat het in de praktijk ook een zooitje is. Omissies in dossiers worden gecompenseerd door de mensen die opereren en die weten waarmee ze bezig zijn’, aldus de Orde. De NVZ vindt dat de Inspectie ‘nodeloos onrust’ veroorzaakt bij patiënten, hun familie en vrienden. ‘Het is beslist niet zo dat de patiënt die geopereerd moet worden per definitie gevaar loopt’, stelt de NVZ.

Het dinsdag gepresenteerde inspectierapport maakt melding van grote hiaten in medische dossiers, van gebrekkige samenwerking tussen de chirurg en de anesthesist en van patiënten die niet goed geïnformeerd worden. ‘De voorbereiding van eenvoudige operaties is te vaak van onvoldoende kwaliteit’, aldus inspecteur-generaal Van der Wal. Dat gaat ten koste van de veiligheid van de patiënt en werkt geldverspilling in de hand.

Volgens de Inspectie wordt er wekelijks een verkeerde arm, been of teen afgezet door de gebrekkige voorbereiding van operaties. Op basis van buitenlands onderzoek schat de Inspectie dat jaarlijks tussen de drieduizend en zesduizend Nederlanders overlijden door fouten bij medische ingrepen.

VVD-Kamerlid Schippers vindt de bevindingen van de Inspectie zeer schokkend. ‘Het niveau van de fouten is niet geloven. Echt beneden iedere maat’. Ook de SP is verontrust door het rapport. De partijen willen dat de aanbevelingen die de Inspectie doet zo snel mogelijk worden overgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden