Specialisten verliezen kort geding

DEN HAAG - Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid mag verder werken aan wetgeving om de beloning van vrijgevestigde medisch specialisten aan de directies van ziekenhuizen over te laten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een kort geding dat een groep van 2400 specialisten had aangespannen.

ANP
Medisch specialisten voeren in juli actie in Den Haag tegen de voorgenomen bezuinigingen. © anp Beeld
Medisch specialisten voeren in juli actie in Den Haag tegen de voorgenomen bezuinigingen. © anp

Deze groep, verenigd in stichting Bezorgd, is van mening dat de overheid met bezuinigingen de kwaliteit van de zorg kapotmaakt. Zij eisten dat Klink eerst andere mogelijkheiden zou onderzoeken om tot kostenbeheersing te komen. De rechtbank in Den Haag noemde die eis prematuur, omdat het bezwaar van de stichting zich richt op een wetsvoorstel dat op zijn vroegst pas over ruim een jaar zal ingaan.

De nieuwe wetgeving moet ziekenhuizen meer greep geven op het werk en de beloning van specialisten die niet in loondienst werken, maar veelal in maatschappen hun diensten aanbieden. Nu werken zij nog tegen vaste tarieven die de overheid heeft vastgesteld, maar dat systeem leidt tot miljoenentekorten. Daarom wil Klink, die zich gesteund weet door een Kamermeerderheid, naar een nieuw systeem. De verwachting is dat veel specialisten dan fors minder gaan verdienen.

Regeerakkoord
Uit het vorige week gepresenteerde conceptregeerakkoord van VVD en CDA kan worden opgemaakt dat het beoogde rechtse kabinet de lijn van Klink ten aanzien van de medisch specialisten wil doorzetten. Donderdag voert de beroepsgroep actie tegen de plannen. In veel ziekenhuizen draaien de specialisten die dag zondagsdiensten. Dat houdt in dat alleen spoedeisende gevallen worden behandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden