Specialisten moeten korten op medicijnen

Medisch specialisten worden aan banden gelegd bij het voorschrijven van medicijnen. Dit is een van de tot dusver geheime maatregelen in het komende regeerakkoord om de uitgaven voor medicijnen te drukken....

Van onze verslaggever

Frits van Veen

DEN HAAG

De medicijnen die specialisten voorschrijven in de polikliniek, zullen in de toekomst onder het ziekenhuisbudget vallen. Daarmee krijgt de ziekenhuisdirectie belang bij het laag houden van deze kosten.

Ziekenhuizen kunnen hun medicijnen zelf vaak heel goedkoop, soms zelfs gratis, inkopen bij de farmaceutische industrie. Zo wil de industrie zich ervan verzekeren dat patiënten de medicijnen ook na het verlaten van het ziekenhuis gebruiken. In de polikliniek of door de huisarts voorgeschreven medicijnen moeten echter bij de apotheek worden aangeschaft. Daar zijn deze middelen veel duurder.

Daarom wordt wel gezegd dat de specialist in de polikliniek zijn recepten met een 'gouden pen' schrijft. Hij staat bloot aan beïnvloeding door de industrie, die hem probeert te paaien met gratis cursussen en andere faciliteiten. PvdA, VVD en D66 willen aan deze praktijk een eind aan maken.

De Orde van Medisch Specialisten zei dinsdagavond 'geen principiële bezwaren' te hebben tegen het plan.

'Maar er is heel veel voor nodig om het waar te maken', aldus voorzitter F. Sanders. 'Noch voor het ziekenhuis noch voor de specialist zie ik praktische gronden eraan te beginnen. Zolang de politiek de uitgaven voor medicijnen voortdurend te laag raamt en geen realistische keuzes maakt, verwacht ik weinig van dit soort voornemens.'

De drie paarse partijen willen gelijktijdig een einde maken aan het monopolie dat apotheken hebben op de inkoop van medicijnen.

'Ziekenfondsen of particuliere verzekeraars kunnen dan samen met ziekenhuizen in de regio inkoopcombinaties beginnen', aldus een van de betrokken Tweede-Kamerleden.

'We moeten de markt met de markt bestrijden.'

De partijen willen zo de 300 miljoen gulden aan handelskortingen die de apotheken jaarlijks bedingen bij de groothandel, terugsluizen naar de gezondheidszorg. Mogelijk zou op die manier zelfs de hele groothandel kunnen worden uitgeschakeld.

Voorzitter M. Hagenzieker van de apothekersorganisatie KNMP denkt dat er alleen maar 'een nieuw bureaucratisch instituut' bijkomt. 'Het zal de slagvaardigheid bij de inkoop niet ten goede komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden