Specialisten lenen ziekenhuis 9 ton

Het in financiële nood verkerende Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk krijgt van de medisch specialisten die er werken een lening van bijna een miljoen euro. Dat hebben het bestuur van het RKZ en de zestig vrijgevestigde specialisten afgesproken. Zij betalen per persoon 15 duizend euro, in totaal 900 duizend euro.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER en JET BRUINSMA

AMSTERDAM - Volgens de woordvoerster van het ziekenhuis overlegt het het bestuur nog met de artsen in loondienst (die minder verdienen dan hun vrijgevestigde collega's) over hun bijdrage aan de lening. Volgens Skipr, het internetblad van de werkgevers in de zorg, dat over het leencontract zegt te beschikken, vrezen sommige artsen hun geld kwijt te zijn, gezien de onzekere toekomst van het RKZ.

De lening komt er op aandrang van zorgverzekeraar Achmea. Die heeft nog 20 miljoen euro tegoed van het ziekenhuis. Het RKZ - omzet in 2011: ruim 100 miljoen - had de laatste jaren te veel aan voorschotten ontvangen van de verzekeraar en kon die niet terugbetalen. Het geld bleek gebruikt voor verbouw van het ziekenhuis in 2010. Het ziekenhuisbestuur verwachtte geld te kunnen lenen om zijn schuld aan Achmea te voldoen, maar dat lukte niet.

Achmea heeft beloofd om zich, in elk geval tot september volgend jaar, soepel op te stellen, maar alleen onder strikte voorwaarden. Zo eiste Achmea eerder dit jaar dat het ziekenhuis een deugdelijk toekomstplan maakt. Bestuur en raad van toezicht zijn grotendeels vervangen, maar pas nadat Nederlands grootste zorgverzekeraar de nieuwe functionarissen had goedgekeurd. Ook de financiële betrokkenheid van de specialisten was onderdeel van Achmea's eisenpakket. Zij zullen zich daardoor sterker verbonden voelen met de toekomst van het RKZ, verwacht de verzekeraar.

Volgens de woordvoerster van Achmea was er bij het RKZ geen sprake van malversaties, maar het ziekenhuis had de administratie niet op orde. Het Beverwijkse ziekenhuis is niet het enige met een ongewis perspectief. Door de veranderingen in de ziekenhuiszorg beraden veel klinieken zich op hun toekomst. Moeten ze samenwerken of fuseren? Moeten ze taken afstoten of nieuwe markten opzoeken? Ook zorgverzekeraars zijn daarbij betrokken.

Dat specialisten geld lenen aan hun ziekenhuis is uniek. Wel stelden specialisten van Orbis Medisch Centrum in Sittard zich enkele jaren geleden garant omdat de nieuwbouw van hun ziekenhuis veel duurder uitpakte dan geraamd. Een cardiologisch centrum in de buurt van Utrecht werd indertijd opgericht door drie groepen aandeelhouders: het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, de cardiologenmaatschap en een private financier. Daarbij ging het erom de omzet veilig te stellen nadat zich in de buurt een concurrent had gevestigd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden