'Speciale relatie' tussen Moskou en Washington bestaat niet meer
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright lijkt er niet in geslaagd de vele irritaties tussen Rusland en de Verenigde Staten uit de weg te ruimen....
Van onze correspondent
Bart Rijs
MOSKOU
Rusland protesteerde nog tijdens haar bezoek aan Moskou tegen de Amerikaanse raketaanval op de Iraakse havenstad Basra. 'Niets kan nieuwe burgerdoden rechtvaardigen', zo heette het. Niet alleen de bombardementen op Irak hebben kwaad bloed gezet, maar ook de dreiging met geweld tegen Servië en de sancties tegen Russische onderzoeksinstituten die atoom- en raket technologie zouden leveren aan Iran.
Albright betoogde dat verschillen van mening tussen twee bevriende staten met hun eigen belangen niets bijzonders zijn. Maar ze kon niet verhullen dat de 'speciale relatie' tussen Washington en Moskou van begin jaren '90 niet meer bestaat.
Albright verdedigde het plan van de VS om een nieuw nationaal anti-raketsysteem te bouwen en waarvoor het ABM-wapenbeheersingsverdrag met Rusland moet worden opengebroken. De Russen lieten zich niet overtuigen door het argument dat het systeem niet is gericht tegen Rusland, maar tegen raketaanvallen van terroristen of van internationale paria's als Noord-Korea en Iran. Rusland blijft fel tegen elke verandering van het verdrag.
Hoewel Rusland geïrriteerd is over wat het ziet als het eigenmachtige optreden van de VS op het wereldtoneel, heeft het de steun van de Amerikanen hard nodig. De VS hebben een doorslaggevende stem in het Internationale Monetaire Fonds, dat bekijkt of Rusland in aanmerking komt voor nieuwe miljardenleningen. Zonder dit geld loopt Rusland grote kans bankroet te gaan.
'Wij vinden dat het verschil in opvattingen over sommige zaken geen sta-in-de-weg hoeft te zijn voor onze relaties', zei Ivanov.
Albright sprak per telefoon met president Jeltsin, die in het ziekenhuis ligt met een maagzweer. Maar ze maakte ook tijd vrij voor zijn mogelijke opvolgers: burgemeester van Moskou Loezjkov, de liberale politicus Javlinski, ex-generaal Lebed en de communistische Doema-voorzitter Seleznjov. Het was een erkenning dat ook de VS het politieke leven van Jeltsin als afgelopen beschouwen.