Speciale Hof van Sierra Leone oordeelt over Charles Ghankay Taylor

De Sierra Leoonse rebellen stonden bekend om het afhakken van ledematen van burgers. Gedrogeerde kindsoldaten sneden zwangere vrouwen open en plaatsten weddenschappen over het geslacht van de foetus. Kinderen werden gedwongen hun ouders op te eten. Tienduizenden burgers werden vermoord, tienduizenden meisjes en vrouwen verkracht. Miljoenen Sierra Leoners vluchtten het land uit. Taylor, die tijdens het conflict nooit in Sierra Leone zou zijn geweest, stuurde de rebellen aan, hij liet zich betalen met gestolen ‘bloeddiamanten’.

Van Afrika naar Nederland
Het SCSL, dat normaal in Freetown zetelt, hevelde de zaak-Taylor vorig jaar om veiligheidsredenen over van Afrika naar Nederland. De Nederlandse regering stemde daarmee overigens pas in nadat Groot-Brittannië zich bereid had gevonden Taylor op te nemen om zijn straf uit te zitten, áls hij schuldig wordt bevonden.

Het SCSL huurt ruimte van het International Strafhof in Den Haag. Taylor, die vorig jaar door Nigeria uitgeleverd werd, is het tweede voormalige buitenlandse staatshoofd dat in Den Haag terecht staat op verdenking van oorlogsmisdaden, na oud-president Milosevic van Joegoslavië die vorig jaar in zijn cel overleed.

Taylor werd in januari 1948 in Arthington, Liberia geboren. Zijn familie, voortgekomen uit in de 19de eeuw vrijgelaten Amerikaanse slaven die Liberia stichtten, behoorde tot de elite in het West-Afrikaanse land. Toen sergeant Samuel Doe in april 1980 een staatsgreep pleegde tegen die impopulaire kliek van ‘Americo-Liberianen’, koos Taylor de zijde van Doe. Vier jaar later beschuldigde Doe Taylor ervan geld te hebben verduisterd. Taylor vluchtte naar de VS, waar hij in de gevangenis belandde. Het lukte hem te ontsnappen.

Hij keerde terug naar Afrika en begon vanuit Ivoorkust een opstand tegen Doe. Eind 1989 trok Taylor met zijn mannen Liberia binnen. Zijn rivaal liet hij doodmartelen. In 1991 stuurde hij een groep van honderd man naar de diamantstreek van Sierra Leone en bezette uiteindelijk via zijn stroman Foday Sankoh en het Revolutionair Verenigd Front (RUF) de helft van Sierra Leone.

Deze burgeroorlog kostte honderdduizenden mensen het leven. Voor zijn rol in dit conflict staat Taylor terecht. De aanklagers van het hof, onder leiding van de Amerikaanse hoofdaanklager Stephen Rapp, hebben hem onder meer aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Andere punten uit de 32 duizend pagina’s lange aanklacht: het aanzetten tot slavernij en het ronselen van kindsoldaten. Taylor werd verdedigd door de Britse advocaat Karim Khan. Voor zijn rol tijdens de jarenlange burgeroorlogen in zijn vaderland, waarbij meer dan 200 duizend Liberianen werden gedood en meer dan een miljoen mensen vluchtten, staat de ex-president (voorlopig?) niet terecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden