Speciale Defensie-commissie sprak geen klokkenluider

De commissie die de integriteit bij Defensie onderzocht naar aanleiding van meldingen over diefstal, intimidatie en zelfverrijking, heeft nagelaten met een cruciale groep klokkenluiders te praten. Dit blijkt uit een lijst van gesprekspartners bij het eindrapport.

Minister Hans Hillen van Defensie. Beeld anp
Minister Hans Hillen van Defensie.Beeld anp

De groep klokkenluiders bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) meldden misstanden bij het onderdeel CAMS Force Vision, waar defensiesoftware en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld. Naar aanleiding daarvan stelde minister Hillen de commissie dit voorjaar juist in. De voorzitter, generaal buiten dienst Cees de Veer, presenteerde donderdag zijn bevindingen.

Hillen onder vuur
Het rapport is opgesteld naar aanleiding van een reeks publicaties in de Volkskrant over integriteitsschendingen bij DMO. Hillen kwam onder vuur te liggen in de Tweede Kamer toen bleek dat hoge ambtenaren hem niet hadden geïnformeerd over de ernst en omvang van de problemen. Die betroffen onder meer diefstal van tv's en laptops, alsook privé-gebruik van dienstauto's.

Uit de lijst blijkt dat de commissie sprak met 76 mensen, onder wie de twee medewerkers die volgens de klokkenluiders verantwoordelijk waren voor de misstanden. Het duo werd disciplinair gestraft. Het rapport gaat niet in op de vraag waarom de schuldigen wel en de melders niet hun verhaal mochten doen.

Verbijstering
De klokkenluiders hebben met verbijstering gereageerd op het feit dat zij niet zijn gehoord door de commissie. Volgens hen duidt dat op vooringenomenheid en heeft de commissie de oren te veel laten hangen naar militairen van hoge rang.

De Veer laat in een reactie weten dat het niet de taak was van zijn commissie zich te buigen over 'individuele zaken'. Ook wilde de oud-militair 'de eerdere onderzoeken in Den Helder' niet overdoen.

In zijn rapport concludeert De Veer dat de afwikkeling van de misstanden in Den Helder 'niet bevredigend is verlopen'. Volgens het rapport werd aanvankelijk 'adequaat gereageerd op meldingen' van integriteitsschendingen, maar hebben leidinggevenden de problemen onderschat.

Buitensporige beloningen
Een ander punt van kritiek van de klokkenluiders waren de in hun ogen buitensporige beloningen die bij CAMS Force Vision werden toegekend. Uit een bij het rapport gevoegd onderzoek van de Audit Dienst Defensie blijkt dat er tussen 2007 en 2010 voor circa 300 duizend euro niet of verkeerd gespecificeerde bonussen en andere extra betalingen zijn gedaan, met name aan het management van de DMO-afdeling.

Volgens De Veer is het gros van deze betalingen rechtmatig.

Lees meer in de Volkskrant

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden