Speciaal hof Sierra Leone begint zittingen

Het Speciale Hof voor Sierre Leone (SCSL) is donderdag met zijn zittingen begonnen.In het hof werken de rechterlijke macht in het West-Afrikaanse land en de Verenigde Naties samen....

In Sierra Leone werden van 1991 tot in 2002 uitzonderlijke wreedheden begaan door bendes van strijders, die veelal onder invloed van drugs verkeerden.

Zeker 50.000 mensen werden op gruwelijke wijze vermoord. Velen werden verkracht en verminkt. Naar schatting een half miljoen mensen zijn het slachtoffer geworden van het tomeloze geweld in het straatarme land van 4,7 miljoen inwoners.

De drie beklaagden die vanaf donderdag wegens oorlogsmisdaden terechtstaan, leidden een burgerwacht van lokale milities, Kamajors genaamd. Het zijn Moinina Fofana, Allieu Kondewa en ex-onderminister van Defensie Sam Hinga Norman. Zij voerden de milities aan die de toenmalige regering trouw waren.

De aanklagers van het hof stellen dat de Kamajors zich schuldig maakten aan moord, vandalisme, plundering en het inzetten van kindsoldaten. Dat laatste wordt voor dit hof voor het eerst als oorlogsmisdaad vervolgd.

De beklaagden vochten samen met het kleine regeringsleger tegen de beruchte bende die zich Verenigd Revolutionair Front (RUF) noemde. Deze bende is verantwoordelijk voor de meeste gruwelen die in het land werden begaan. Figuren uit het RUF staan vanaf begin juli terecht.

Veel mensen in Sierra Leone vinden de vervolging van de leiders van de burgerwacht niet terecht. Ze zien in de Kamajors de enige kracht die hen destijds tegen de moordende en verminkende RUF-bende verdedigde. Het hof had daarom moeten beginnen met de berechting van de misdadigers van het RUF.

De twee voornaamste leiders van het RUF, Foday Sankoh en Sam Bockarie, zijn inmiddels dood. Een belangrijke 'partner in de misdaden' die het RUF pleegde, was de voormalige leider van het buurland Liberia, Charles Taylor. Taylor was betrokken bij de diamantwinning en -handel van het RUF. Het tribunaal in Sierra Leone wil hem vervolgen, maar hij wordt als politiek balling vooralsnog ongemoeid gelaten in Nigeria.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden