NIEUWSCORONATESTEN

Speciaal gezant: iedereen met klachten kan getest vanaf 1 juni

In juni kan iedereen die klachten aan de luchtwegen heeft, op corona getest worden. Dan kunnen dagelijks 30 duizend test worden verwerkt. Deze maand wordt eerst het aantal beroepen al sterk uitgebreid dat zich bij klachten kan laten testen.

Gijs Herderscheê
De GGD test op corona in het drive-through-testcentrum, in Houten. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De GGD test op corona in het drive-through-testcentrum, in Houten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Nu gaat het nog om mensen die in de zorg werken maar leraren, kappers, fysiotherapeuten, mantelzorgers en politiehandhavers kunnen zich later deze maand ook laten testen als zij klachten aan de luchtwegen hebben.

Dit kondigde Feike Sijbesma, speciaal gezant van het kabinet voor coronatesten, woensdag aan. Nu kunnen dagelijks zo’n negenduizend test worden uitgevoerd. Dat wordt deze maand uitgebreid naar 17.500 en in juni naar 30 duizend. Als de ziekte in het najaar nog rondwaart zal het aantal tests volgens Sijbesma verder worden uitgebreid omdat het aantal luchtweginfecties dan ook toeneemt.

De GGD’s zullen sterk uitgebreid worden omdat zij ‘bron- en contactonderzoek’ gaan doen. Dat betekent dat zij gaan uitzoeken met wie iemand die positief op corona is getest en de ziekte dus onder de leden heeft, contact heeft gehad. Daarvoor zijn volgens Sijbesma enkele honderden mensen nodig die een korte opleiding nodig hebben. De tests zelf kunnen bij de GGD worden gedaan maar ook in ziekenhuizen of soms bij de huisarts. De GGD’s moeten in juni klaar zijn om de massale tests en het vervolgonderzoek uit te voeren. De laboratoria zijn er volgens Sijbesma klaar voor en het testmateriaal is er.

Digitale ondersteuning

Eerst was het idee om bij dat onderzoek een app te gebruiken. Daarmee zou simpel zijn af te lezen of iemand in de nabijheid is geweest van iemand die positief op corona is getest. Maar het blijkt niet goed mogelijk een privacy-bestendige app snel te ontwikkelen. Wel heeft het kabinet de GGD’s nu ‘digitale ondersteuning’ toegezegd bij het verwerken van de onderzoeken.

Volgens Sijbesma heeft Nederland in juni ‘het meest ruimhartige testbeleid’ ter wereld. ‘Nu heeft ongeveer 10 procent van de mensen die klachten heeft en getest wordt, daadwerkelijk corona. Als je onder de 10 procent zit, ben je volgens de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, ruimhartig aan het testen. Misschien komen we bij dertigduizend testen per dag op 5 tot 10 procent positieve tests’, aldus Sijbesma. Als dat zo is, moet dagelijks bij drieduizend mensen worden uitgezocht met wie zij in contact zijn geweest.

Vijf weken geleden, toen Sijbesma werd aangesteld om de testcapaciteit uit te breiden, kon Nederland dagelijks tweeduizend coronatests per dag uitvoeren. De capaciteit is sindsdien verviervoudigd naar zo’n negenduizend.

Naast de tests wordt een grootschalig onderzoek opgezet om te kijken wie corona heeft gehad. Dat blijkt uit de aanwezigheid van antistoffen in het bloed. Uit het onderzoek moet blijken of de ziekte leeftijdsgroepen verschillend heeft geraakt maar ook of beroepsgroepen in meer of mindere mate kwetsbaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden