Speciaal getrainde agenten mogen surveilleren met mitrailleur

Agenten met pistoolmitrailleurs op stations en in winkelcentra: Nederland kan binnenkort kennismaken met dit fenomeen. De zogenoemde Bewakingseenheid, bestaande uit 450 'specialistische schutters', moet met een verhoogde aanwezigheid in het Nederlandse straatbeeld toekomstige terreuraanslagen voorkomen.

Arrestatieteams en speciale interventieteams van de politie zijn al uitgerust met mitrailleurs en zwaardere wapens. Beeld null
Arrestatieteams en speciale interventieteams van de politie zijn al uitgerust met mitrailleurs en zwaardere wapens.

Voorheen bestond het team schutters uit 300 agenten die werden ingezet om statische objecten, zoals rechtsgebouwen of woningen, te bewaken. Nu traint de Nationale Politie versneld nog eens 150 agenten in het gebruik van het MP5-machinepistool. Het uitgebreide team kan worden ingezet om publiek toegankelijke plaatsen te surveilleren bij verhoogde dreiging. Dat gebeurt op verzoek van burgemeesters of ander bevoegd gezag.

Volgens de politie was de uitbreiding van het aantal schutters al gepland, maar is ze door de terroristische aanslagen in Frankrijk versneld. De pistoolmitrailleur heeft een groter bereik dan het gewone dienstwapen en kan meer kogels vuren. Behalve het wapen zullen de agenten scherfwerende helmen, zware kogelwerende vesten en extra patroonhouders dragen.

Volgens een woordvoerder van de politie is de anti-terreurmaatregel bedoeld om burgers een veiliger gevoel te geven. Ze geeft toe dat de aanblik van zwaar uitgeruste agenten ook angst kan inboezemen, 'maar daarom doen we het juist zo transparant mogelijk.'

Politiedeskundige Jaap Timmer denkt dat de Nederlandse burger vanwege die transparantie niet erg zal schrikken. 'Misschien wel wanneer hij er onvoorbereid mee wordt geconfronteerd, maar de politie heeft de plannen nu bekendgemaakt. Daarnaast is het in veel landen al langere tijd aan de hand. Veel mensen hebben al beelden van patrouillerende militairen in Frankrijk in de media voorbij zien komen.'

Oud-minister Ivo Opstelten Beeld null
Oud-minister Ivo Opstelten

Geruststellend

Volgens Timmer kan de aanwezigheid van zwaar bewapende politie kwaadwillenden ontmoedigen en burgers geruststellen, omdat ze zien dat er op dreigingen wordt gereageerd. Ook het Haagse Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme is om die reden positief over de maatregel.

De Nederlandse Politievakbond zei dinsdag tegen Radio 1 dit soort zaken liever aan de Koninklijke Marechaussee over te laten, en de voorkeur te geven aan wijkagenten bij terreurpreventie. Volgens de politie is de Bewakingseenheid onderdeel van een bredere anti-radicaliseringsaanpak, waarin ook wijkagenten een rol spelen.

Marechaussee

Timmer benadrukt dat de Bewakingseenheid een deeltijdbaan is. 'Het gaat om reguliere agenten die bij een dreiging kunnen worden ingezet.' Als de inzet langer dan een paar dagen duurt, kan het gewone werk er volgens Timmer onder gaan lijden. 'Dan kan het een taak van de Marechaussee worden.'

Ook de beveiligingscapaciteit van de marechaussee, die bijvoorbeeld de Tweede Kamer en joodse scholen in Amsterdam bewaakt, is sinds de terroristische aanslagen in Parijs in opbouw. Eind van dit jaar moeten 400 marechaussees voltijd inzetbaar zijn voor bewaking en surveillance.

De Bewakingseenheid werkt defensief, en de agenten staan in directe verbinding met teams die offensief aan de slag kunnen. Deze week wordt de Bewakingseenheid voor het eerst ingezet bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar tientallen ministers uit heel Europa onder het Nederlandse EU-voorzitterschap bij elkaar komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden