nieuwsjohn bercow vs. boris johnson

Speaker Bercow zit Boris Johnson weer dwars in Brexit-saga

Lagerhuisvoorzitter John Bercow heeft maandag opnieuw de hoofdrol opgeëist in het Brexit-debat. ‘Mr Speaker’ stond de regering-Johnson niet toe om kamerleden nogmaals te laten stemmen over het akkoord dat Londen met de EU heeft gesloten.

Nadat Johnson Brussel met tegenzin een uitstelbrief naar de EU had gestuurd, verzocht hij nu alsnog over zijn akkoord te gaan stemmen. Zoals te verwachten hield Bercow dat tegen. Beeld AFP
Nadat Johnson Brussel met tegenzin een uitstelbrief naar de EU had gestuurd, verzocht hij nu alsnog over zijn akkoord te gaan stemmen. Zoals te verwachten hield Bercow dat tegen.Beeld AFP

Brexiteers beschuldigden Bercow, een tegenstander van Brexit, wederom van partijdigheid. Eigenlijk had de ‘meaningful vote’ zaterdag al moeten plaatsvinden, maar middels een vijandelijk amendement maakten EU-gezinde afgevaardigden Johnson’s motie tandeloos. Immers, zolang er geen uitstel was aangevraagd in Brussel kon het Lagerhuis geen goedkeuring verlenen. De Conservatieve regeringspartij liet het niet op een hoofdelijke stemming aankomen, wat betekende dat de geamendeerde motie ‘met een knik’ werd aangenomen.

Nadat Johnson Brussel met tegenzin een uitstelbrief naar de EU had gestuurd, verzocht hij nu alsnog over zijn akkoord te gaan stemmen. Zoals te verwachten hield Bercow dat tegen. Twee keer stemmen over dezelfde motie gaat tegen de parlementaire conventie in, verklaarde de Speaker, een conventie die teruggaat, zo doceerde hij, naar het jaar 1604. Boris Johnson was niet in het parlement aanwezig om de uitspraak aan te horen.

De ene na de andere brexiteer stond op om Bercow te betichten van partijdigheid. Eerder dit jaar heeft hij juist met conventies gebroken om tegenstanders van Brexit te helpen, zo luidde de klacht. Bercow had zaterdag al laten doorschemeren tegen een nieuwe stemming te zijn en hem dat expliciet laten uitspreken komt goed uit in de vendetta van Downing Street tegen Bercows ‘remain-parlement’. De ‘nederlagenstrategie’ van Johnson maakt daarvan ook deel uit.

Een uur na Bercows oordeel stond hoofd van het Lagerhuis Jacob Rees-Mogg op om de wetgeving voor het Brexit-akkoord te introduceren, een proces dat dinsdag van start gaat. Het ironische is dat de Britse regering een daaraan voorafgaande ‘meaningful vote’, op basis van een motie, nooit heeft gewild. Juist de EU-gezinden wilden zo’n stemming en moesten eind 2016 tot aan het Hooggerechtshof procederen om dat gedaan te krijgen.

Bij Remain-activisten bestond indertijd de vrees dat de regering op het laatste moment met wetgeving zou komen, het Lagerhuis daardoor voor een blok zettend. Een ‘meaningful vote’ was bedoeld om te kijken of er steun bestond. Zo niet, dan was er gelegenheid om de premier terug naar de onderhandelingstafel te sturen. Nu wilde juist de regering zo’n stemming, om die te gebruiken als een opstapje naar de wetgevende fase.

De loopgravenoorlog wordt vervolgd.

Hoe nu verder?

De spanning rond de Brexit bereikt de komende dagen een climax: woensdag vindt de cruciale stemming plaats. Hoewel er nog altijd een bokkesprong mogelijk is.

Homohuwelijk in Noord-Ierland

In het Lagerhuis werd niet alleen gekibbeld over Brexit. De minister voor Noord-Ierse zaken Julian Smith maakte bekend dat het homohuwelijk vanaf 14 februari 2020, Valentijnsdag, toegestaan is in Noord-Ierland. Ook abortus, nu alleen mogelijk als de moeder in levensgevaar verkeert, zal worden gelegaliseerd. Noord-Ierland is het enige deel van de Britse eilanden waar beide zaken nog steeds illegaal zijn. De aankondiging zorgde er voor dat het Noord-Ierse parlement voor het eerst in drie jaar bijeenkwam, dit op aandringen van de orthodox-protestantse DUP die sterk gekeerd is tegen de plannen van de Conservatieve regering in Londen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden