SPD-voorzitter wil instroom van Volksduitsers drastisch beperken

Enkele weken voor drie belangrijke deelstaatverkiezingen heeft de Duitse sociaal-democraat Lafontaine de vraag opgeworpen of er jaarlijks niet te veel Volksduitsers het land inkomen....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

De reacties op zijn suggestie bewijzen dat de tijd nog niet rijp is voor een nieuwe regeling. Zowel de regeringspartijen van chisten-democraten en Vrije Democraten als de oppositie van Groenen en PDS verwijten Lafontaine 'de goedkoopste borrelpraat', te vergelijken met de recente rechtse agitatie tegen asielzoekers.

De SPD-voorzitter heeft inmiddels steun gekregen van zijn fractievoorzitter in de Bondsdag, Rudolf Scharping.

Anders dan asielzoekers mogen Volksduitsers direct aan de slag en worden zij ook wat betreft volksvoorzieningen (uitkeringen, AOW) behandeld als 'gewone Duitsers'.

Het initiatief van de SPD-top kan worden geïnterpreteerd als een politieke manoeuvre, bedoeld om op 24 maart extreem-rechts de wind uit de zeilen te nemen. In twee van de drie stemmende deelstaten, Sleeswijk-Holstein en Baden-Württemberg, bevinden zich nog steeds neo-nazi's in het parlement. Maar ook bij de democratische partijen kan Lafontaine stemmen weghalen, omdat op lokaal niveau de irritatie tegen de Volksduitsers groeit.

De doorsnee-Duitser ziet geen verschil tussen asielzoekers en Aussiedler, van wie de meesten uit Rusland komen en geen woord Duits spreken. Officieel onbesproken blijft dat veel nieuwe burgers uit de voormalige Sovjet-Unie zichzelf isoleren en bij politie en justitie voor veel problemen zorgen.

Volgens een schatting van de regering hebben in Oost-Europa en vooral Rusland nog circa vier miljoen mensen de status van 'Volksduitser'. Het zijn afstammelingen van Duitsers die eeuwen geleden als landbouwers naar het oosten trokken en van wie velen terecht kwamen langs de rivier de Wolga. Na de inval van nazi-Duitsland deporteerde Stalin de Duitse immigranten tot ver achter de Oeral. Hun recht zich 'lid van het Duitse volk' te mogen noemen, is in de grondwet geregeld.

Tot de val van de Muur kregen slechts weinigen de gelegenheid te emigreren; medio jaren tachtig waren het er 38 duizend per jaar. Na de val van de Muur liep hun aantal op tot jaarlijks meer dan 300 duizend. Om te voorkomen dat de resterende vier miljoen in korte tijd eveneens naar Duitsland zouden komen, werd in 1993 een wet aangenomen, waarin de jaarlijkse toestroom wordt beperkt tot maximaal 200 duizend.

De SPD meent dat de grens bij maximaal 100 duizend moet komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden