SPD-voorman begroet potentiële kiezers met zijn 'Stinkefinger'

Peer Steinbrück, de belangrijkste uitdager van Angela Merkel in de Duitse Bondsdagsverkiezingen van volgende week, begroet de lezers van SZ-Magazin op een wel heel opmerkelijke manier. De SPD-voorman steekt op de cover van het magazine zijn 'Stinkefinger' (ofwel: middelvinger) op, terwijl hij het publiek met een bozige frons aankijkt.

Irene de Zwaan

Nee, de foto is niet op een lukraak moment geschoten door een paparazzi-fotograaf, maar toont het antwoord van Steinbrück op een vraag van een journalist. De bedoeling van het zogeheten 'zegt u toch niets-interview' was dat de SPD-politicus niet met woorden, maar in de vorm van lichaamstaal en mimiek zou 'antwoorden'. Op de foto dus.

De vraag van de journalist luidde: 'Pannen-Peer, Problem-Peer, Peerlusconi - om leuke bijnamen hoeft u zich geen zorgen te maken, toch?' En spontaan ging daar de middelvinger omhoog, een gebaar dat de SPD-voorman in het Duitse straatverkeer een boete van tussen de 600 en 4000 euro had kunnen opleveren.

Volgens de Süddeutsche Zeitung heeft de persvoorlichter van Steinbrück nog geprobeerd om de foto tegen te houden - iets dat hij tegenover Der Spiegel ontkent - maar Steinbrück zelf zou hebben gezegd 'dat het oké was'. Hij vond de foto zelfs 'wel lekker spontaan'. Op Twitter laat hij weten 'dat voor duidelijke taal niet altijd woorden nodig zijn'.

'Niet gepast voor een kandidaat'
Niet iedereen binnen de Duitse politieke gelederen is het daarmee eens. 'Dit kan toch niet de stijl van een bondskanselier zijn', vroeg FDP-er Daniel Bahr zich op Twitter af. En FDP-leider Philipp Rösler zei tijdens een partijcongres op donderdag - toen de foto al op de sociale netwerken rondzwierf - dat 'het gebaar niet gepast was voor een kandidaat, dat gaat gewoon niet.'

Steinbrück is overigens niet de eerste politicus die zijn 'Stinkefinger' in de strijd gooit. In het jaar 2000 stak de toenmalige minister-president van Noordrijn-Westfalen tijdens een expositie een puberale middelvinger op naar een paar sollende jongeren. Ook Marina Weisband, de vroegere voorvrouw van de Piratenpartij, is al eens met opgestoken middelvinger gesignaleerd.

Peer Steinbrück is - voor zover bekend - wel de eerste Duitse politicus die met middelvinger op de cover van een blad poseert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden