SPD houdt vast aan debat over Brent Spar

'Greenpeace heeft in korte tijd meer bereikt dan u tijdens uw ministerschap', was de reactie van sociaal-democraat Müller. De mededeling van CDU-minister Merkel van Milieu dat Duitsland de Britten hulp aanbiedt bij het ontmantelen van de Brent Spar, maakte woensdag in de Bondsdag geen enkele indruk op de oppositie....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

De oppositie greep een spoeddebat over het platform aan om het milieubeleid te kraken. Zo werd er weer geruzied over het aantal milligrammen ozon per kubieke meter dat moet worden bereikt voordat een rijverbod van kracht wordt.

De Bondsdag had zich voorgenomen woensdag eensgezind van leer te trekken tegen Shell; toen het olieconcern dinsdag door de bocht ging, verviel echter de noodzaak van het debat. CDU en CSU wilden de bijeenkomst daarom schrappen, de SPD hield voet bij stuk.

Duidelijk werd dat het Duitse ministerie van Milieu al medio februari op de hoogte was gesteld van Shells dumpingsplannen. Merkel kon niet uitleggen waarom zij tot deze maand wachtte met een officieel protest. Vandaag, tijdens de tweedaagse conferentie van de EU-ministers van Milieu in Luxemburg, zal Merkel pleiten voor een Europees dumpingsverbod van opslag- en booreilanden.

Hans-Olaf Henkel, president van de werkgeversorganisatie BDI, deed gisteren een klemmend beroep op alle politieke partijen om voortaan bij milieuproblemen ook kennis te nemen van zakelijke feiten en argumenten. 'Zakelijker omgaan met milieuproblematiek en angsten bij de bevolking afbouwen', luidt zijn advies.

De voormalig IBM-directeur - in Duitsland gekozen tot 'milieumanager van het jaar' - signaleert steeds emotionelere reacties zodra het milieu in het geding is. 'Dat was zo bij het transport van afval uit kerncentrales, de ozondiscussie, de gekke-koeienziekte en nu weer de Brent Spar.' Henkel noemt het 'weinig behulpzaam de publieke opinie op te stoken met boycot-acties en daarbij de existentie van honderden kleine middenstanders op het spel te zetten'.

Pas gisteren werd bekend met hoeveel geweld de boycot van Shell is gepaard gegaan. Niet minder dan tweehonderd aanslagen zijn geregistreerd, van beschietingen, brandstichting tot aan mishandeling van bedienend personeel. Dinsdag hadden nog verscheidene pomphouders besloten hun bedrijf te sluiten uit angst voor aanslagen.

Zo makkelijk de Duitse automobilist was te mobiliseren, zo makkelijk tankte hij gisteren weer Shell. Peter Duncan, president van Shell Duitsland, verklaarde in Hamburg dat de situatie op de tankstations dinsdagavond al weer was genormaliseerd. Hoe groot de financiële schade is, kon Duncan niet zeggen. Het omzetverlies schat hij op 20 tot 30 procent. De overkoepelende organisaties van zelfstandige pomphouders houden het op gemiddeld ruim 40 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden