SPD heeft partijloze Kohl-fan in petto op Economische Zaken

Indien de SPD straks gaat regeren, krijgt Duitsland een minister van Economische Zaken die in Helmut Kohl 'een groot staatsman' ziet en geen flauw idee heeft van wat er in het SPD-programma staat....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Op het ministerschap van Economische Zaken rust in Duitsland een vloek. Onder Helmut Kohl werd de post achtereenvolgens bezet door Bangemann, Haussmann en een Möllemann. Allen faalden. 'Wanneer komt er eindelijk een vákman?', riep de oppositie. In 1993 kwam Rexrodt, evenmin een succes en al snel sexy Rexy genoemd. Eind dit jaar keert een vertrouwd klinkende mann terug: Stollmann.

Voorwaarde is dat de sociaal-democraten in september de verkiezingen winnen en de macht in Bonn overnemen. Kanselierskandidaat Schröder maakte deze week een nog ontbrekende naam bekend in zijn schaduwkabinet. Economische Zaken krijgt Jost Stollmann, een vermogende computerfabrikant. Hij is vooral ingehuurd als toonbeeld van competentie en moderniteit. Kwalificaties die de SPD goed kan gebruiken.

Stollmann (43) is partijloos, hetgeen voor een minister met enige goede wil als modern kan worden gezien. Maar wat de aspirant-bewindsman vandaag in het weekblad Stern ten beste geeft, past moeiteloos in het ongelukkige optreden van al die andere 'mannen' op EZ. Nog voordat het interview was gepubliceerd, haalde Stollmann gisteren alle voorpagina's.

De leider van de concurrentie, CDU-kanselier Kohl, noemt hij 'een groot staatsman', iemand die 'fantastische prestaties op zijn naam heeft staan'. Stollmann kan zich zelfs 'voorstellen ook minister onder de huidige bondskanselier te zijn'.

Van het partijprogramma van de christen-democraten weet Stollmann niets. Dat is geen probleem zegt hij, want het programma van de SPD kent hij evenmin. Nog nooit ingezien of doorgebladerd. Van wat hij er tot nu toe over gehoord heeft, zou hij het 'hier en daar wat willen aanpassen'.

Deze binnenkomers van Jost Stollmann worden nadrukkelijk onderschreven door Wolfgang Schäuble, fractievoorzitter van CDU/CSU. Woensdag, in gesprek met een Nederlandse delegatie, verklaarde een enthousiaste Schäuble dat elk woord van Stollmann over Helmut Kohl juist is.

Dat de kandidaatminister van Schröder enige kans maakt op een ministerschap in de huidige regering acht Schäuble echter uitgesloten. 'In een eerder interview heeft hij zich tegenstander genoemd van ondernemingsraden. Met dergelijke standpunten kom je er bij ons niet in.'

Het aantrekken van niet-politici door de SPD - Sociale Zaken is weggelegd voor een vice-voorzitter van de vakbond IG Metall - bewijst volgens Schäuble dat Schröders ideeën over bestrijding van de werkloosheid, hét thema in de lopende verkiezingscampagne, mogelijk helemaal niet bestaan. 'En tegen nul-ideeën is het lastig argumenteren.'

Niettemin deed de coalitie van christen-democraten en liberalen nu al een opmerkelijke zet tegen de nominatie van Stollmann. Als adviseur van minister Rexrodt is Hilmar Kopper aangetrokken. Als president van de Deutsche Bank verrijkte Kopper naar het oordeel van germanisten de Duitse taal met het 'onwoord van het jaar'. Een strop van 40 miljoen mark, veroorzaakt door vastgoed-magnaat Jürgen Schneider, noemde hij 'peanuts'. Sindsdien heet hij 'Peanuts Kopper'.

Kopper krijgt de beschikking over een onbekende hoeveelheid 'peanuts', waarmee hij buitenlandse investeerders moet lokken, in het bijzonder naar de ex-DDR. Zelf noemt Kopper zich 'een visser op hoge zee, die met aantrekkelijke lokaas grote vis aan land moet trekken'.

Kopper is nog steeds president-commissaris bij de bank en klinkende concerns als Daimler-Benz en Mannesmann. In zijn internationale contacten stuit de bankier telkens weer op weerzin tegen het Rijnlandse kapitalisme. 'Buitenlandse ondernemers beschouwen het als horror om met vertegenwoordigers van de werknemers aan een tafel te moeten zitten. Ik ga proberen dit misverstand uit de weg te ruimen.'

De bankier wil zich voor zijn land blijvend inzetten, ongeacht de verkiezingsuitslag. Lid van een politieke partij is hij niet. Dat zou kunnen betekenen dat het belangrijke ministerie van EZ in de toekomst onder sociaal-democratisch toezicht bestuurd gaat worden door twee partijloze managers. 'Helemaal zoals Tony Blair het ook zou doen', aldus een lid van Schröders campagnestaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden