spataderen

De memoires van Frits Bolkestein, de rentree van Rob Wijnberg en de overwinning van de fiets.

'De Hongerwinter was onaangenaam (...). Heb ik honger geleden? Niet echt, maar de eeuwige suikerbieten die wij in velerlei vorm om tafel kregen, verveelden snel. En de bloembollen die wij moesten eten, waren afschuwelijk. Verder was het koud.'

Verder was het koud - het eerste deel van de memoires van Frits Bolkestein in Elsevier is een bedachtzaam en sober stuk. Bolkestein schreef de memoires op verzoek van het weekblad en werd ter inleiding ook geïnterviewd.

Diederik Samsom krijgt van de voormalige VVD-leider een paar mooie complimenten: 'Samsom kan met straffe hand de PvdA-fractie leiden. Dat is nodig, want die PvdA-jongens zijn altijd lastig. VVD'ers zijn volgzamer. Ik heb vertrouwen in Samsom.'

Rob Wijnberg is terug, in De Groene Amsterdammer, na zijn vertrek bij nrc.next. Hij debuteert als columnist met een stuk waarin hij het gespeculeer van de media aan de kaak stelt over het interview van Lance Armstrong, de toekomst van Jeroen Dijsselbloem en de Elfstedentocht. Jazeker, ook NRC wordt genoemd.

Om zijn puntje te maken overdrijft Wijnberg nogal: 'Tegenwoordig is nieuws: dat wat er eventueel, mogelijk, misschien, vermoedelijk staat te gebeuren.' Speculyse, noemt Wijnberg het genre, een samentrekking van speculatie en analyse. Vermoedelijk niet geheel toevallig is het de term die op de redactie van NRC smalend wordt gebruikt voor de vermenging van journalistieke genres in de krant.

Een kras voorbeeld treffen we aan in Vrij Nederland. In een verhaal over de zakelijke activiteiten van media-ondernemer Yves Gijrath, bekend van onder meer de Miljonair Fair en natuurlijk Badr Hari, wordt terloops gerefereerd aan zijn verleden als gokker.

'Yves' onbedwingbare hang naar het groene laken zou hem in financiële problemen hebben gebracht.' Het is een pittige stelling, maar bewezen wordt er niets. Het omslagverhaal in VN wordt beter onderbouwd. De regio waar iemand woont, blijkt voor een belangrijk deel te bepalen welke zorg hij of zij krijgt.

'Zorgpostcodeloterij', is de kop en het verschijnsel levert curieuze voorbeelden op. 'Heeft u spataderen en bent u gevestigd in Noord-Holland? Dan woont u in een gebied waar artsen maar al te graag patiënten zoals u opereren - met uitzondering van de omgeving van Amsterdam.'

De Groene boog zich over een ander verschijnsel, de fiets. 'De fiets zal zegevieren', is de bemoedigende kop, maar makkelijk zal dat niet gaan. Het gaat namelijk te goed met de fiets in Nederland.

Er wordt steeds meer gefietst, maar de voorzieningen blijven achter, zoals iedereen in (vooral) de steden merkt. In Nederland wordt voor één op de drie verplaatsingen de fiets gepakt en zijn er meer fietsen (1 miljoen) dan mensen.

Nieuwe Revu interviewde tv-presentator Wilfred Genee en de drummer van Normaal, Jan Manschot ('Eh... Je bent op de hoogte van mijn hersentumor?') en schetst de achtergronden van de schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Het verhaal is gelukkig geen voorbeeld van speculyse, maar wie geen gevorderde misdaadverslaggever is, heeft er een zware kluif aan. Paul Onkenhout

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden