Sparta maakt meteen winst bij Accell

Na jarenlang een kwijnend bestaan te hebben geleid, heeft Sparta, de fietsfabrikant uit Apeldoorn, al in het eerste jaar onder de vleugels van Accell winst gemaakt....

Accell, de moeder van onder meer Batavus, Hercules en de 'olympische' fiets Koga-Miyata (Leontien van Moorsel), is de winstdaling in 1999 al bijna weer vergeten. In dat jaar beleefden fietsfabrikanten zware tijden door dure geïmporteerde onderdelen. Het nettoresultaat in 2000 kwam uit op 4,3 miljoen euro (9,5 miljoen gulden), een stijging van 43 procent. Het niveau van 1998 is nog niet helemaal gehaald, maar dat komt door de naweeën van 1999. Voor dit jaar voorziet hij een verdere winststijging.

De omzet is, vooral dankzij Sparta, met 36 procent omhooggeschoten tot 204 miljoen euro. Zonder Sparta zou de omzetstijging beperkt zijn gebleven tot 21 procent. Die autonome groei is voor de helft te danken aan prijsstijgingen. De koop van Sparta leidde ook tot hogere rentelasten (3 miljoen euro, tegen 1,4 miljoen euro een jaar eerder). Volgens Takens woog de winst van Sparta al in het eerste jaar op tegen deze extra kosten.

Maar hoe sterk is de eenzame fietsfabrikant? Accell beseft dat schaalgrootte alles is in een branche waar 60 procent van de kosten bestaat uit inkoop van onderdelen. Het bedrijf wil dan ook graag uitbreiden, maar nieuw kapitaal aantrekken op de beurs is vrijwel onmogelijk. Want ondanks de goede cijfers is Accell, als fietsenmaker groot maar als beursfonds een dwerg, niet geliefd bij beleggers. Ondanks een dividendrendement van 6,8 procent.

De koers schommelt al een jaar rond de 9 euro. 'Wij vinden dat we mooie cijfers laten zien en denken zelfs dat het nog beter kan. We gaan het beter uitleggen aan de aandeelhouders', zegt Takens. Zo kunnen beleggers zich vermeien in een uitstapje naar een rijwielfabriek. Mogelijk is zo'n uitje niet genoeg, zeker als het nieuwe handelssysteem op de beurs kleine fondsjes à la Accell nog verder in een hoek drukt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden