Spareribs met barbecuesaus

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Spareribs met barbecuesaus (Hoofdgerecht voor 4 personen)

Marcus Huibers
null Beeld Studio V
Beeld Studio V

In de late avondzon nipte ik van mijn tweede martini op een terras aan Rittenhouse Square in Philadelphia, toen een stelletje aan het tafeltje naast me plaatsnam. Hij een afgetrainde mid-veertiger, zij een spitse blondine van een jaar of 28, met een schichtige blik in haar ogen. Uit hun gesprek kon ik opmaken dat hij een soort manager was en zij zijn ondergeschikte. Het klonk alsof ze een affaire hadden, of op het punt stonden er een te beginnen.

Ze bekeken de menukaart, en kletsen er lustig op los. Zij had geen zin in 'chic eten', dus ze zou de hamburger nemen. Hij klaagde dat carbs zijn ergste vijand waren, en dat hij ooit 100 kilo woog. Maar hij had ook wel zin in een hamburger, die hij er de volgende ochtend gewoon 'af zou trainen'. Niet zo'n slimme keuze als carbs je vijand zijn, dacht ik nog, en keek naar de enorme hamburgers en grote bergen friet die aan een ander tafeltje werden geserveerd.

Marcus Huibers Beeld Studio V
Marcus HuibersBeeld Studio V

Wat ik niet zag aankomen is dat zij vervolgens voor hen allebei een lettuce bun (een slabroodje, een stapeltje slablaadjes) bestelde, in plaats van een gewoon hamburgerbroodje. Zo zie je maar weer, die Amerikanen zijn ons echt lichtjaren voor op culinair gebied. Ik hoor graag van u wanneer het eerste slabroodje in Nederland wordt gesignaleerd.

Een andere Amerikaanse uitvinding is barbecuesaus. Die koop je hier overal in een fles, maar zelf maken is veel leuker. Deze spareribs grilde ik in de achtertuin van mijn vriend Rob.

null Beeld Marcus Huibers
Beeld Marcus Huibers

Bereiding

Meng de ketchup, mosterd, azijn, water, suiker, worcestershiresaus, tabasco en komijn en breng in een steelpannetje aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen, zodat de saus wat indikt. Wat overblijft (best veel) kunt u in een potje wekenlang bewaren in de koelkast.

Maak 1 liter blokjesbouillon en doe de uien erbij. Snijd de spareribs in stukken van vier ribbetjes en kook ze een half uur in de bouillon. Laat ze goed uitlekken, bestrijk licht met olie en kruid met zout.

Ontsteek uw barbecue. Gril de spareribs indirect (dus niet direct boven de hete kolen). Bestrijk ze na een kwartier royaal met de barbecuesaus (gebruik hiervoor een keukenkwast). Herhaal dit regelmatig en gril de spareribs nog een kwartier: 30 minuten dus in totaal. Serveer met wat barbecuesaus on the side. Wij aten er gegrilde maiskolven bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

250 ml ketchup

125 ml mosterd

125 ml sherryazijn

125 ml water

125 ml bruine suiker

4 eetl. worcestershiresaus

4 eetl. tabasco

2 eetl. komijn

1 rack spareribs (16 ribben)

2 runderbouillonblokjes

2 grote uien, in stukken

zout

olie

Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers. Beeld Studio V
Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers.Beeld Studio V

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden