Spareribs en Britney Spears

Gemma Venhuizen (18) is begonnen aan de studie Aardwetenschappen. 'Voor ik het wist, stond ik op het podium en zong mee met Britney Spears.'..

Gemma Venhuizen

Belgische studenten wonen niet op kamers maar op kot. Ze drinken bier dat Con Domus heet en zeggen u tegen elkaar. Tot voor kort was dat alles wat ik wist over het Vlaamse studentenleven.

Afgelopen weekend was ik met twee vriendinnen in Gent. Naast winkelen en cultuur hadden we een derde doel: het leren kennen van een typisch Vlaamse student. Liefst een leuke mannelijke.

Zaterdagochtend sjouwden we met overvolle rugzakken door Gent, op zoek naar de jeugdherberg. Het was 7 graden onder nul en druk op straat. Waarom zaten die Belgen niet thuis bij de open haard? Het werd snel duidelijk: de 'solden' was begonnen, ofwel de uitverkoop.

Ik kwam erachter dat smoutebollen oliebollen zijn en dat Gentse meisjes geen jurkjes maar kleedjes dragen. 's Avonds gingen we naar een restaurant met Gentse specialiteiten. Esther bestelde waterzooi, Jet ribbetjes en ik een croque monsieur, wat een doodgewone tosti bleek te zijn.

In de studentenbuurt waren alle cafe's dicht. Op na: de Karaokebar. In een hoek zaten jongens van onze leeftijd. Studenten! 'Waar komen jullie vandaan?' vroeg ik een van hen. 'Uit Oss' schreeuwde hij boven de muziek uit. Oss? Onze studenten, hoe aardig ook, waren Nederlanders en dus geen geschikt studiemateriaal. Net toen we wilden vertrekken, werd ons een microfoon in handen geduwd.

Voor we het wisten, stonden Esther, Jet en ik op het podium en zongen mee met Britney Spears. Oops I Did It Again. Zingen in het openbaar was altijd mijn grootste nachtmerrie. Maar de studenten uit Oss waren enthousiast en iedereen juichte ons toe. We kregen de smaak te pakken, zongen als toegift Lemon tree en misten de nachtbus.

Zondagochtend was onze stemming minder euforisch. Met pijnlijke voeten en schorre kelen gingen we naar het Gravensteen. Vervolgens bezochten we een psychiatrisch en een geologisch museum.

Maandag restte ons nog doel: de Gentste student ontmoeten. Het universiteitsgebouw was verlaten. Onze laatste hoop lag in de mensa. Tevergeefs toonden we onze collegekaarten. We mochten niet naar binnen.

Toch was het een geweldig weekend. En ach, Gentse studenten: u kunt de kot op!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden