Sparen uit nood

Er wordt veel bericht over consumenten die niet veel consumeren, maar wel (te) veel sparen. De economie in Nederland heeft daar last van....

Amsterdam W. B. Herstel

Allereerst roept het overheidsbeleid, nu de sociale wetgeving op veel punten wordt afgebouwd, het beeld op van een onbetrouwbare overheid. Wel vele jaren premie betalen, maar de daaraan gekoppelde en toegezegde uitbetalingen verminderen of achterwege laten.

Daarnaast roepen ministers en (te) veel parlementariërs, dat de burgers voor eigen (toekomstig) inkomen zelf hun volle verantwoordelijkheid moeten nemen. Op de overheid kan niet of nauwelijks meer worden gerekend.

Ook is de toenemende dreiging om werkloos te worden geen stimulans om geld uit te geven. Bovendien kunnen veel burgers hun consumpties niet verder opvoeren door de prijsstijgingen van hun dagelijkse levensbehoeften, waaronder de stijging van de woonlasten.

Nederlanders, voorzover zij daartoe in de gelegenheid zijn, nemen de consequentie van de fors terugtredende overheid en proberen zoveel mogelijk te sparen voor de zware tijden, die de ons worden voorgeschoteld. De eventuele economische recessie, die hiervan het gevolg is, ontstaat voor het grootste deel als gevolg van het overheidsbeleid van de laatste jaren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden