Sparen is weer helemaal in, beleggen raakt uit

Nederlanders sparen weer massaal. In de eerste vier maanden van dit jaar groeiden de spaarrekeningen met ruim 17,5 miljard gulden, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)....

Tegelijk loopt door de malaise op de beurs het aantal particuliere beleggers voor het eerst in vijf jaar terug.

De toegenomen spaarzin gaat ten koste van het geld dat huishoudens in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen stoppen. In maart was het aantal beleggende huishoudens met 6 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centrum voor Marketing Analyses (CMA). Er zijn nu nog 1,36 miljoen huishoudens, al dan niet via een beleggingsfonds, actief op de beurs.

Onderzoeker J. Ramaker van het CBS noemt de stagnerende koersen op de aandelenbeurzen als een belangrijke oorzaak voor de toestroom van spaargeld. 'Mensen die hun geld niet in aandelen beleggen werden tot een jaar geleden op verjaardagen als dompie gezien, maar nu mag er weer gespaard worden.'

Het CMA, dat het onderzoek naar particuliere beleggers uitvoerde in opdracht van banken, verzekeraars en internet-commissionairs, noemt 'het langdurige karakter van de malaise op de aandelenmarkten als belangrijkste reden voor de trendbreuk'.

Het aantal beleggende huishoudens klom in de voorgaande vier jaar van één miljoen in 1997 tot 1,45 miljoen in maart 2000. In die periode verdubbelde de AEX-index van 340 tot 680 punten. Dat betekent een gemiddeld rendement van 19 procent per jaar. Op een spaarrekening viel in die periode ongeveer een magere 3 procent per jaar te verdienen. Sinds september van het vorige jaar verloor de AEX echter terrein.

Een andere maatstaf voor de populariteit van beleggen is het aantal keren dat beleggers effecten kopen of verkopen. Die activiteit van particuliere beleggers nam ook af. Vorig jaar kocht of verkocht de gemiddelde particuliere belegger nog 10,6 keer een aandeel, obligatie of beleggingsfonds, dit jaar is de frequentie afgenomen tot 8,8 keer.

Het nieuwe belastingstelsel leidde in januari al tot een eenmalige toestroom van geld op spaarrekeningen. Door het belastingplan 2001 werden - speciaal op het fiscale voordeel gerichte - spaar- en groeifondsen minder aantrekkelijk. 'In veel gevallen werd geld dat eerst in die fondsen was geïnvesteerd, overgeheveld naar spaarrekeningen', aldus Ramaker van het CBS.

Het effect van de belastingherziening bleek in januari, toen het spaargeld met 7,4 miljard gulden toenam. Dat was beduidend meer dan in februari, maart en april. Maar ook in die maanden nam het spaargeld toe. In februari bedroeg de stijging 2,9 miljard gulden, in maart 3,5 miljard en in april 3,7 miljard. Eind april bedroe;gen de totale tegoeden op spaar;rekeningen bijna 315 miljardgulden.

Een spaarrekening levert tegenwoordig gemiddeld ongeveer 4 procent rente op; de AEX, de graadmeter van de Amsterdamse beurs, is sinds het begin van dit jaar 7,5 procent gedaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden