Spanningen rond rol van Michelle Obama in Witte Huis

In het begin van de ambtstermijn van Amerikaans president Obama waren er spanningen tussen zijn vrouw Michelle en zijn stafmedewerker. Die stoorde zich vooral aan de manier waarop de First Lady zich wilde bemoeien met de politieke agenda van de president. Dat staat te lezen in het gisteren verschenen boek 'The Obama's' van New York Times-journaliste Jodi Kantor.

Michelle en Barack Obama. © AP Beeld AP
Michelle en Barack Obama. © APBeeld AP

Kantor interviewde een dertigtal medewerkers van president Obama evenals enkele vrienden van de Obama's.

Volgens Kantor had Michelle Obama het in 2009 en 2010 zeer moeilijk om haar rol te vinden in de organisatie van het Witte Huis. Begin 2010 kwam het volgens haar tot een heuse crisis. Michelle vreesde dat het compromis dat haar man bereikt had rond de ziekteverzekering niet ver genoeg ging en dat de kiezers Obama zouden gaan zien als een 'doodgewone politicus' en niet als de ambitieuze hervormer.

Bemoeienissen
De kritiek van Michelle schoot bij sommige medewerkers van Obama in het verkeerde keelgat. Zo zou de toenmalige stafchef van de president, Rahm Emanuel, zich verzet hebben tegen de invloed van de First Lady. Ook de woordvoerder van Obama, Robert Gibbs, zou zich soms gestoord hebben aan de bemoeienissen van Michelle. Tijdens een vergadering in september 2010 zou hij hevig hebben gefulmineerd over opmerkingen van de First Lady.

Kantor omschrijft Michelle Obama als iemand die bereid is om de 'ambitieuze maar soms impopulaire hervormingsmaatregelen' van haar man te verdedigen, terwijl de staf van de president meer oog zou hebben voor het beschermen van de politieke belangen in het Congres en voor de peilingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden