nieuws

Spanningen rond Oekraïne lopen verder op, Duitsland en VS halen personeel ambassade uit Kiev

De zorgen over de Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grens lopen op, ondanks een Russisch voorstel voor vredesbesprekingen later deze maand en een oproep van de paus tot wereldwijd gebed woensdag om te voorkomen dat het conflict uit de hand loopt.

Marije Vlaskamp
Satellietfoto van tanks, artillerie en ander militair materieel in Yelnya, Rusland, 19 januari.  Beeld EPA
Satellietfoto van tanks, artillerie en ander militair materieel in Yelnya, Rusland, 19 januari.Beeld EPA

In afwachting van een mogelijke Russische invasie van Oekraïne halen Duitsland en de Verenigde Staten deze week hun ambassadepersoneel al terug uit de Oekraïense hoofdstad Kiev. Nederland wacht daarmee. Oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-secretaris-generaal van de Navo Jaap de Hoop Scheffer deed zondag in het televisieprogramma Buitenhof een oproep om een snelle evacuatie voor te bereiden.

De spanningen tussen Rusland en het Westen lopen op door het conflict in Oekraïne, waar sinds 2014 in het oosten een oorlog woedt. Rusland stationeerde eind vorig jaar grote aantallen militairen aan de Oekraïense grens. De Navo vreest een Russische inval, maar de lidstaten zijn verdeeld over de aanpak van de crisis.

‘Dodelijke hulp’

Navo-bondgenoten zoals Polen, Groot-Brittannië en voormalige Oostbloklanden als Tsjechië willen wapens leveren aan Kiev, Duitsland houdt vast aan zijn principe geen dodelijke wapens naar conflictgebieden te exporteren. De Duitse regering verhindert zelfs een voorgenomen wapenleverantie aan Oekraïne door Estland door geen exportvergunning af te geven voor wapens afkomstig uit Duitsland.

Dit weekeinde landde een Amerikaans vrachtvliegtuig in Kiev met 90 ton ‘dodelijke hulp’, zoals munitie, aldus een bericht op Twitter van de Amerikaanse ambassade in Kiev. De voormalige Sovjetstaten Estland, Litouwen en Letland willen het Oekraïense leger helpen aan anti-tankafweergeschut, raketten en artillerie. De Baltische staten hebben Amerikaanse toestemming gekregen om wapens die in de VS zijn gemaakt aan Oekraïne te leveren. Maar Duitsland ligt dwars over artillerie van Sovjet-makelij, die tijdens de Koude Oorlog in Oost-Duitsland stond en na de val van de Muur via Finland aan Estland werd doorverkocht. Daarom heeft Estland zowel Finse als Duitse toestemming nodig om de houwitsers aan Oekraïne te leveren.

Gevechtsvliegtuigen

Navo-bondgenoten versterken ondertussen de verdediging van het Bulgaarse luchtruim. Zowel Spanje als Nederland stuurt gevechtsvliegtuigen, waaronder straaljagers, die Bulgarije zelf niet heeft. Tot woede van de Bulgaarse regering werd het voormalige Oostblok-land vrijdag genoemd door Moskou als een van de landen waar Rusland geen troepen van het bondgenootschap gestationeerd wil zien.

Een adviseur van de Russische president Vladimir Poetin kondigde de hervatting aan van de zogeheten 'Normandische vredesbesprekingen’ met Oekraïne, waarbij ook Duitsland en Frankrijk eind januari zouden aanschuiven. Ook staat de Russische regering open voor een overleg met de Britse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. Zaterdag zei het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland een pro-Russische regeringsleider aan de macht wil helpen in Oekraïne, terwijl Moskou de opties voor een invasie openhoudt.

Oud-parlementariër Evgeni Moerajev zou volgens Londen een potentiële kandidaat zijn, samen met voormalige pro-Russische ministers en een oud-premier. Moerajev sprak dit tegen, net als Rusland, die de Britse beschuldiging afdeed als ‘desinformatie’. De Amerikaanse regering neemt de ‘zeer zorgwekkende’ waarschuwing uit Londen serieus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden