Spanningen Oost-Oekraïne lopen op na Oekraïense blokkade van rebellengebied

De spanning tussen Oekraïne en de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne is opgelopen nadat Kiev een volledige blokkade van de rebellenrepublieken heeft afgekondigd. Alle verkeer in en uit het gebied dat in handen is van de separatisten is stilgelegd. Volgens Rusland vormt de blokkade een inbreuk op de akkoorden van Minsk die een einde aan het conflict moeten maken.

Pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne Beeld anp
Pro-Russische rebellen in het oosten van OekraïneBeeld anp

De Oekraïense president Porosjenko kondigde de maatregel woensdag af als reactie op het besluit van de autoriteiten van de rebellenrepublieken Donetsk en Loehansk om een reeks Oekraïense staalfabrieken, kolenmijnen, energiecentrales en chemische concerns te nationaliseren. Een groot aantal van die ondernemingen behoren tot het Metinvest-concern van Rinat Achmetov, de rijkste man van Oekraïne, die zelf afkomstig is uit Donetsk. Volgens Porosjenko zal de blokkade van kracht blijven totdat de separatisten de controle over de bedrijven hebben teruggegeven.

Zijn bedrijven in rebellengebied draaiden nog steeds, ondanks de breuk met Kiev. Maar eerder deze week verklaarde Achmetov dat hij alle controle over zijn ondernemingen in rebellengebied heeft verloren. Het verlies van de inkomsten uit Achmetovs bedrijven is een flinke klap voor de Oekraïense economie, die zich de laatste tijd aan het herstellen is. De Oekraïense Centrale Bank waarschuwde dat de verwachte groei van 3 procent over dit jaar als gevolg van de blokkade zal worden gehalveerd.

De separatisten namen Achmetovs bedrijven over nadat Oekraïense nationalistische organisaties waren begonnen het vrachtverkeer met het rebellengebied tegen te houden. Aanvankelijk probeerde de regering-Porosjenko een einde te maken aan die spontane blokkades, ook al omdat die het land miljoenen euro's aan inkomsten kostten als gevolg van het wegvallen van de toevoer van kolen. Maar het optreden tegen de activisten leidde tot protesten in tal van Oekraïense steden. Nationalistische groeperingen eisten dat de regering zich harder zou opstellen tegen de separatisten die drie jaar geleden met steun van Rusland in opstand kwamen tegen Kiev.

Sberbank

Nationalistische activisten begonnen ook protestacties tegen Russische banken die nog actief zijn in Oekraïne. De ingang van het hoofdkantoor van de Sberbank in Kiev werd door betogers dichtgemetseld.

De Oekraïense regering heeft nu ook strafmaatregelen tegen de Sberbank en vier andere Russische banken afgekondigd, omdat zij paspoorten en andere identiteitspapieren aanvaarden die door de separatisten zijn uitgegeven. Als straf daarvoor mogen de banken voorlopig geen geld meer overmaken naar het buitenland.

De blokkade komt zowel voor de Oekraïners als de inwoners van de rebellengebieden hard aan, omdat zij vaak familie aan de andere kant hebben. Als uitzondering laten de Oekraïense autoriteiten wel hulpgoederen voor het gebied door.

Achmetovs bedrijven zijn veruit de grootste werkgever in de rebellenrepublieken. Volgens het bedrijf staan door de onteigening de banen van misschien wel twintigduizend mensen op het spel, maar de leiders van de separatisten verzekeren dat de productie gewoon doorgaat. In plaats van aan Oekraïne leveren de bedrijven nu aan Rusland, zegt Aleksandr Zachartsjenko, de leider van de Volksrepubliek Donetsk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden