Spanningen lopen op in Macedonië

De fragiele vrede in Macedonië wordt opnieuw bedreigd als gevolg van een referendum over de omstreden decentralisatiewet die begin deze maand werd aangenomen....

De wet is het sluitstuk van het zogeheten Akkoord van Ohrid dat drie jaar geleden onder zware druk van de Europese Unie een eind maakte aan de zeven maanden durende oorlog tussen Macedonische regeringstroepen en Albanese separatisten. Voorstanders zeggen dat de wet de weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie zal vergemakkelijken.

Het aantal gemeenten wordt teruggebracht van 123 naar 80. In zestien gemeenten krijgen de Albanezen het voor het zeggen. Het Albanees wordt naast het Macedonisch officieel de tweede taal in die regio's waar etnische Albanezen ten minste 20 procent van de bevolking uitmaken.

Ook in de hoofdstad Skopje verandert het een en ander. Omdat een aantal Albanese gemeenschappen in de stad wordt geïncorporeerd, stijgt het aantal Albanezen van 15 naar 20 procent. Straatnaambordjes en officiële documenten in de stad worden tweetalig. Ook worden taken op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en ontwikkeling overgeheveld naar lagere overheden.

Maar dat is te weinig, wordt van Albanese zijde gemopperd. Oppositiepartijen vinden de wet niet ver genoeg gaan. Maar de Macedonische meerderheid vindt het tegendeel. De wet creëert etnische (Albanese) enclaves, wat onherroepelijk zal leiden tot het uiteenvallen van Macedonië.

De Macedoniërs - de radicale nationalistische oppositiepartij VMRO voorop - vrezen dat de Albanezen via de achterdeur alsnog de volgende stap voorbereiden: de totstandkoming van een Groot-Albanees rijk dat naast Albanië een deel van Macedonië en Kosovo omvat. De wet leidde de afgelopen tijd tot rellen, onder andere in de stad Struga.

De VMRO wil zich met het referendum afzetten tegen de nieuwe premier Hari Kostov, die met de Albanese nationalist Ali Ahmeti een wankele coalitieregering vormt. Dat lukt tot op heden goed, Kostov heeft nog geen adequaat antwoord kunnen vinden op de actie van de VMRO, dat zich ook gesteund weet door het Wereld Macedonisch Congres (SMC), dat zegt 'de Macedonische identiteit' te bewaken.

SMC-voorzitter Todor Petrov zei maandag dat de petitie met de handtekeningen later deze week wordt overhandigd aan het parlement. Het ministerie van Justitie moet besluiten of de petitie met de ruim 150 duizend handtekeningen geldig is.

Of het referendum zal slagen, is onzeker. Het opkomstpercentage moet ten minste 50 zijn. Omdat 25 procent van de bevolking (de Albanese minderheid) de volksraadpleging zonder twijfel zal boycotten, is het nog maar de vraag of het vereiste percentage kan worden gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden