Spanningen in gedoogcoalitie over bezuinigingen van minuut tot minuut

De spanning stijgt rond de onderhandelingen in het Catshuis. Gaat PVV-leider Geert Wilders de gesprekken staken? Lees hier het laatste nieuws en de reacties op de problemen in de gedoogcoalitie van minuut tot minuut.

Geert Wilders en Mark Rutte vanochtend bij het Catshuis. Beeld ANP

Vandaag kwam de Rijksvoorlichtingsdienst met het bericht dat de onderhandelingen in het Catshuis in een moeizame fase zijn beland. De NOS meldde daarop dat het PVV-leider Geert Wilders is die twijfelt of hij akkoord kan gaan met voorgestelde hervormingen. De oppositiepartijen sprongen er bovenop en herhaalden hun verzoek om nieuwe verkiezingen.

Morgen weten we of de gedoogcoalitie doorgaat in het Catshuis. Om 10.00 uur zitten Rutte, Verhagen, Wilders en hun secondanten weer samen om de tafel. Lees hieronder de nieuwsberichten en de reacties die volgden op de mededeling van de RVD.

17.11 uur: Volgens ingewijden heeft PVV-leider Geert Wilders een aantal forse eisen op tafel gelegd, in ruil voor hervormingen.
Morgen willen de drie partijen hun gesprekken in het Catshuis hervatten. Dan komen de 'zware dobbers' weer ter sprake en moet blijken of de partijen bereid zijn compromissen te sluiten. Het is heel erg spannend, zo benadrukken meerdere bronnen rond de onderhandelingen.

17.10 uur: Reactie van ChristenUnie-voorman Arie Slob: 'Al wekenlang lijkt er weinig schot in te zitten. Nu lijkt er een breuklijn te liggen tussen VVD/CDA en PVV. Ik roep premier Rutte op zo snel als mogelijk zijn conclusies te trekken. De crisis vraagt om leiderschap en een breed gedragen aanpak. Ik nodig hem voor de zoveelste keer uit zijn crisisaanpak aan de Tweede Kamer voor te leggen en daar draagvlak te zoeken. De ChristenUnie is bereid om in het landsbelang constructief mee te denken met een pakket van structurele hervormingen op het gebied van wonen, werken en zorgen. Deze crisis is te groot voor partijbelangen.'

Lees hier meer over welke partijen al hebben gevraagd om nieuwe verkiezingen en waarom.

16.41 uur:
Mochten de onderhandelingen mislukken dan willen PvdA, SP en GroenLinks nieuwe verkiezingen. D66 wil ook nieuwe verkiezingen, maar vindt dat de Tweede Kamer tot die tijd het initiatief moet nemen om tot een hervormingspakket te komen dat de nieuwe regering dan meteen kan uitvoeren. Zo kan de begroting voor 2013 nog positief worden bijgesteld.

Als het kabinet nu valt zouden er op 20 juni verkiezingen kunnen worden gehouden.

16.24 uur:
'Het is goed nieuws als de onderhandelingen vastlopen, want dat zou nieuwe verkiezingen betekenen. In het belang van Nederland kunnen we beter doorgaan met een tijdelijk demissionair kabinet, dan een wankel kabinet dat slechte maatregelen neemt. We hebben verkiezingen nodig om te komen tot een coalitie die wel wil hervormen', aldus Jolande Sap tegen het ANP.

16.14 uur:
Kees van der Staaij, fractievoorzitter SGP: 'Ik heb geen oordeel over de boodschap van de RVD. Het zou gokken zijn, speculeren. Daar ben ik niet zo goed in. Ik weet niet wat er aan de hand is, daar ga ik ook niet over. Ik maak me nergens zorgen over. Het is prachtig weer, ik heb net een mooi debat gehad. Voor nu is het gewoon rustig afwachten tot er witte rook is bij het Catshuis.'

16.13 uur:
'Geen tijd voor gekissebis en plucheplakkers. Het is de hoogste tijd voor een coalitie die wel wil hervormen #catshuis Jolande Sap', twittert GroenLinks-leider Jolande Sap.

16.09 uur:
PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zei vanmiddag tegen Volkskrant-verslaggever Joost de Vries: 'Maxime Verhagen staat erom bekend wel eens uit een overleg weg te lopen om later weer terug te keren.'

Wat gebeurt er als de onderhandelingen klappen? Lees het hier.

16.01 uur:
De rente op Nederlandse staatsobligaties is vanmiddag stabiel gebleven, ondanks berichten over de problematische onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen in het Catshuis. De rente op 10-jarige Nederlandse obligaties bedroeg woensdagmiddag 2,44 procent, tegen gemiddeld 2,47 procent gisteren. Het renteverschil met de veilig geachte Duitse obligaties bedroeg daarmee circa 58 basispunten (0,58 procentpunt). Dat was ongeveer evenveel als een dag eerder.

Lees hier onze eerdere analyse over wat de mededeling van de RVD over de 'moeilijke fase' in de onderhandelingen zou kunnen betekenen.

15.55 uur:
Bij de onderbroken onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV zit de pijn vooral bij de laatste. Dat meldden bronnen woensdagmiddag aan het ANP. Ingrepen op onder meer het terrein van sociale zekerheid, zoals WW en ontslagrecht, liggen de PVV in deze economische moeilijke tijden zwaar op de maag.

15.51 uur:
Mark Rutte zit inmiddels in de zon op het terras. Dat meldt NOS-verslaggever Jeroen van Dommelen op Twitter.De premier heeft een onverwachte vrije middag.

15.46 uur:
Ineke van Gent van GroenLinks twittert: 'Opwinding in Tweede Kamer neemt toe over "mislukken" Catshuisoverleg. Ik hou voorlopig mijn Groningse nuchterheid vast. #eerstziendangeloven'

15.44 uur:
Diederik Samsom heeft gevraagd om een toelichting van premier Rutte op de term 'moeilijke fase'. Dat moet dan per brief aan de Kamer. 'Mijn geduld is wel een beetje op', zei Samsom over het nieuws tegen BNR Nieuwsradio. D66-leider Pechtold merkte op dat het vandaag de eerste onderhandelingsdag van 8 uur zou zijn. Die is dus al na drie uur afgebroken.

15.35 uur:
Volkskrant-redacteur Toine Heijmans twittert: 'Kan mooie manier van Wilders zijn om achterban te laten zien dat hij heus wel voor ze vecht. Maar misschien kijk ik te veel #Borgen'

15.32 uur:
De oppositie wil voor morgen 12.00 uur een brief over de onderhandelingen. GroenLinks-leider Sap 'put hoop' uit de berichten. D66-leider Pechtold vindt dat het kabinet 'met vuur speelt'. Pechtold vindt de gang van zaken niet betrouwbaar overkomen.

15.30 uur:
Er is een extra NOS-journaal over de onderhandelingen. Weer wordt gezegd dat Wilders niet mee zou willen gaan met de hervormingen. Hij wilde stoppen met de onderhandelingen.

15.24 uur: Wilders zou ontevreden zijn over het hervormingspakket, zo meldde de NOS eerder vanmiddag.

15.22 uur:
Premier Rutte liet de Kamer vandaag weten dat het kabinet zich houdt aan de deadline van de Europese Commissie en uiterlijk 30 april begrotingsplannen naar Brussel stuurt. In die plannen moet het kabinet laten zien hoe het denkt het begrotingstekort volgend te hebben teruggebracht tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlandse product. Die vraag ligt centraal op tafel in het Catshuis.

15.15 uur:
Volgens de NOS zou Geert Wilders ernstig overwegen om met de onderhandelingen te stoppen. Hij wil niet zijn handtekening onder een aantal hervormingen zetten. De PVV-voorman zou 'er nog een nachtje over willen slapen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden