Spanning voor opening banken Cyprus

Met allerlei beperkingen probeert de Cypriotische regering bij de heropening van de banken vandaag een leegloop te voorkomen. Inmiddels dreigt Slovenië Cyprus achterna te gaan.

Yvonne Hofs
null Beeld epa
Beeld epa

Alle banken op Cyprus gaan vandaag om 11.00 uur Nederlandse tijd weer open. Om een bankrun te voorkomen heeft de Cypriotische regering voorlopig strikte beperkingen ingesteld voor het betalingsverkeer.

De Cypriotische banken zijn al bijna twee weken dicht. De eilandbevolking kon de afgelopen dagen niet meer dan 100 euro per dag pinnen bij betaalautomaten. Dat leverde grote problemen op voor lokale bedrijven, omdat consumenten hun uitgaven zo veel mogelijk uitstelden. Vandaag zullen de banken geopend zijn tussen 12.00 en 18.00 uur plaatselijke tijd. De overheid houdt rekening met een stormloop en heeft beveiligers ingehuurd om alles in goede banen te leiden. Zij worden geposteerd bij alle 180 bankfilialen op Cyprus.

Om de uitstroom van geld uit de banken binnen de perken te houden, gelden zware restricties op het betalingsverkeer. De dagelijkse opnamelimiet wordt verhoogd naar 300 euro, maar dat is nog altijd veel lager dan voor de lange gedwongen bankenvakantie. Cheques kunnen niet worden ingeruild voor contant geld. Digitale overschrijvingen naar het buitenland zijn verboden. Voor creditcards en pinpassen geldt in het buitenland een betaallimiet van 5.000 euro per maand.

Cyprioten die naar het buitenland reizen, mogen maximaal 1.000 euro cash meenemen. Een hoge functionaris van de Cypriotische centrale bank zei gisteravond dat binnenlandse overschrijvingen van meer dan 5.000 euro nauwlettend in de gaten worden gehouden. De beperkingen zijn voor vier dagen ingesteld, maar blijven langer van kracht als dat nodig is.

De Cypriotische minister van Financiën zei er desondanks van uit te gaan dat de Cyprioten massaal geld van de bank zullen halen. De autoriteiten houden er rekening mee dat vandaag al 10 procent van de 64 miljard euro aan banktegoeden wordt opgenomen.

Overigens blijkt vlak voordat de Cypriotische banken sloten nog veel geld naar het buitenland te zijn overgemaakt. Eind januari stond er nog 68,4 miljard euro op bankrekeningen in Cyprus. In zes weken tijd is dus (ruim) 4 miljard euro spaargeld weggesluisd. Deze rekeninghouders ontsnappen waarschijnlijk aan de spaargeldbelasting van 40 procent (Bank of Cyprus) of 100 procent (Laiki Bank).

Volgens een onbevestigd bericht in de Duitse media heeft het Cypriotische parlement de regering eerder deze week om opheldering gevraagd over deze 'last minute-transfers'.

De oppositie zou hebben geëist dat de centrale bank een lijst aanlevert van rekeninghouders die op de valreep hun geld van de bank hebben gehaald. Zij zouden hoge regeringsfunctionarissen en medewerkers van de centrale bank van corruptie verdenken, omdat deze insiders de spaarheffing mogelijk hebben zien aankomen.

Lees ook in de Volkskrant van vandaag: 'Op zoek naar geld dat de bank niet geeft', een reportage vanuit Nicosia.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden