Spanning tussen VS en Syrische bondgenoten neemt toe: Amerikanen halen Iraanse drone neer

Een Amerikaanse straaljager heeft boven Syrië een gewapende Iraanse drone neergehaald. Volgens Washington bedreigde het onbemande vliegtuig strijders van de internationale coalitie op de grond, die onder leiding van de VS tegen Islamitische Staat vechten. Het onderstreept de groeiende spanning tussen de Verenigde Staten enerzijds, en Rusland en Iran, die in hetzelfde gebied aan de zijde van het Syrische regime strijden.

Archieffoto van een Amerikaanse F-15. Foto afp

Het is het derde incident deze maand: afgelopen weekeinde schoten de Amerikanen een Syrisch gevechtsvliegtuig neer, wat door Moskou direct werd bestempeld als 'militaire agressie'. Ze lieten weten voortaan alles wat in het luchtruim beweegt, te beschouwen als een potentieel doelwit. Op 8 juni werd er ook een Iraanse drone neergehaald die was ingezet door het Syrische leger, omdat deze volgens Washington 'bommen had laten vallen in de buurt van strijdkrachten van de coalitie'.

Tot voor kort lieten de twee kampen elkaar meestal met rust. De rebellen die worden gesteund door het Amerikaanse leger concentreerden zich vooral op de strijd tegen IS en het Syrische regime liet hen grotendeels hun gang gaan. Dat verandert omdat IS steeds verder wordt teruggedrongen en er een wedloop ontstaat om de controle van het vrijgekomen terrein.

Ongelukje of het begin van een escalatie tussen Rusland en de Verenigde Staten? Het neerschieten van een Syrisch legervliegtuig zet hoe dan ook de relatie tussen de twee grootmachten op scherp.

Meer over