Spanning Rusland en Georgië om te snijden

De spanningen tussen Rusland en Georgië zijn gisteren verder opgelopen. Russische troepen voerden een hevige strijd tegen Tsjetsjeense rebellen op de grens tussen de Russische republieken Tsjetsjenië en Ingoesjetië....

Van onze correspondente Corine de Vries

Volgens het Kremlin waren de zwaarbewapende rebellen afkomstig uit de Georgische Pankisi-vallei.

De Russische minister van Defensie Ivanov zei niet uit te sluiten dat deze provocatie voor Rusland de aanleiding zal zijn om de rebellenbases in het buurland Georgië preventief aan te vallen. Hij verklaarde dat er in de strijd veertien Russische soldaten zijn omgekomen en ruim veertig rebellen. Het leger sprak over tachtig gedode strijders.

De Georgische president Eduard Sjevardnadze weigerde gisteravond op de woorden van Ivanov te reageren. 'Ik heb belangrijker zaken aan mijn hoofd', zo zei hij volgens het Russische persbureau Interfax.

Volgens de Russische generaal Valeri Gerasimov hebben de rebellen 7000 dollar betaald aan een Georgische gids om hen van de Pankisi-vallei via Ingoesjetië naar Tsjetsjenië te leiden. 'Wij schatten dat het een groep van ongeveer tweehonderd man betrof.'

Onder de gedode rebellen waren volgens Gerasimov vooral Arabieren, maar ook een Azeri, een Turk en een Georgiër. Ook een Britse freelance cameraman, Roderick Scott, bevond zich onder de Tsjetsjeense slachtoffers.

De strijd ontbrandde toen Tsjetsjeense strijders donderdagochtend bij het dorp Galasjki een Russische MI-24 legerhelikopter neerhaalden met een granaatwerper. Daarbij kwamen de twee piloten om het leven, en volgens het Russische ORT-nieuws ook een inwoonster van Galasjki. Vervolgens probeerden de rebellen de bruggen in het dorp te veroveren, om verzekerd te zijn van een veilige route naar Tsjetsjenië. Nadat het Russische leger de burgers van Galasjki met bussen had geëvacueerd, bombardeerden gevechtsvliegtuigen het dorp. In de loop van de ochtend waren volgens het leger de rebellen uit Galasjki verdreven.

Rusland verwijt Georgië dat het niets doet om de Tsjetsjeense rebellen, die de Pankis-vallei als uitvalsbasis gebruiken, te bestrijden. Sinds twee weken dreigt het Kremlin met preventieve aanvallen op Georgisch grondgebied.

De VS, druk bezig met het zoeken naar bondgenoten in de strijd tegen Irak, wijzen een Russische aanval op Georgië af. Maar dinsdag zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell in een interview met Russische media dat Rusland het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen Tsjetsjeense rebellen die zich schuilhouden in Georgië. 'Rusland moet zelf besluiten wat het moet doen om zichzelf te verdedigen', aldus Powell. Hij benadrukte wel de wenselijkheid van het vinden van een politieke oplossing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden