Spanning over kerkasiel loopt op in België

Het politieke conflict in België over kerken die hun deuren openzetten voor afgewezen asielzoekers loopt steeds hoger op. Dinsdag sprak de pauselijke gezant in België zijn steun uit voor de acties van de kerken, die onderdak bieden aan duizenden asielzoekers die het land uitgezet dreigen te worden....

Van onze correspondent

‘De kerk heeft altijd de zijde gekozen van de zwaksten’, liet de pauselijke nuntius weten in een verklaring in de krant De Morgen. De uitspraak van de gezant van Rome is een steuntje in de rug van de bisschoppen die vinden dat de overheid mensen zonder geldige verblijfsdocumenten te lang in onzekerheid laat.

Vanuit conservatieve hoek klinkt fikse kritiek op de acties van de kerken. Zo pleitte een lid van de Antwerpse gemeenteraad ervoor de subsidie die een van de kerken voor een gaarkeuken voor daklozen krijgt, te schrappen. Volgens hem laat de kerk zich voor het karretje spannen van ‘extreem-links’.

Vandaag beraden de Belgische bisschoppen zich over de kerkasielactie. Maar het ziet er voorlopig niet naar uit dat het tot een vergelijk zal komen met de regering. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael zei eerder deze week dat hij niet van plan is te zwichten en een amnestieregeling af te kondigen, zoals in de jaren negentig wel gebeurde. Volgens hem gaat het bij de mensen die toevlucht hebben gezocht in de kerken vooral om illegalen die nooit een asielaanvraag hebben ingediend of om asielzoekers van wie de aanvraag al jaren geleden is afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden