'Spanning op straat loopt op door crisis'

De Amsterdamse politie heeft in toenemende mate werk aan psychiatrische patiënten. Tussen de 20 en 30 procent van het politiewerk is 'gerelateerd aan de geestelijke gezondheidszorg'.

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van politiekorps Amsterdam-Amstelland tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op het hoofdbureau in Amsterdam. Beeld anp

Dat heeft de nieuwe hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg dinsdag gezegd op zijn eerste nieuwjaarsbijeenkomst van het politiekorps Amsterdam-Amstelland. Hij volgde twee maanden geleden Bernard Welten op.

Als de economische crisis doorzet, verwacht Aalbersberg dat er meer wordt gestolen - dat heeft de ervaring geleerd. Hij voorziet meer vermogensdelicten, meer autodiefstal en woninginbraken, en meer elektronische en digitale criminaliteit als pinpasfraude en geknoei met id's.

Door de bezuinigingen in de zorg, de groei van het aantal zorgmijders en doordat psychisch zwakkeren vaker ambulant worden behandeld en in de wijk blijven wonen, neemt het aantal incidenten toe. Hierbij gaat het om overlast, opstootjes en burengerucht, maar ook om criminaliteit.

'Vaak zijn wij het eerste aanspreekpunt; maar wij zijn niet de eerste deskundige op dit gebied. Wij zijn gericht op veiligheid.' Vijfduizend keer per jaar schakelt de Amsterdamse politie de GGD in voor screening van een arrestant - dat is dertien keer per dag. De GGD stelt in 1.800 gevallen (vijf keer per dag) een ernstige crisis vast, waarna gedwongen opname volgt.

Vraagstuk
Een oplossing heeft Aalbersberg niet. 'Ik duid dit als vraagstuk.' De Amsterdamse politie houdt rekening met oplopende spanningen door de economische crisis. 'Ik ben geen onheilsprofeet, maar we bereiden ons erop voor. We laten ons niet overvallen.'

Over hoe de politie zich voorbereidt 'om de vrede te handhaven' hield Aalbersberg zich op de vlakte. 'We nemen meerdere scenario's door en gaan na of de buurtregisseurs en wijkteams voldoende zijn opgeleid. We willen weten wat er leeft.'

De landelijke ggz-expertgroep van de politie waarschuwde in oktober in de Volkskrant voor meer overlast door psychotische zwervers als gevolg van de eigen bijdrage voor psychiatrie die op 1 januari is ingevoerd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden