Spanning om begrafenis Arafat

De Palestijnse en Israëlische autoriteiten zijn in conflict over de laatste rustplaats van de Palestijnse president Yasser Arafat. Hij ligt in coma in een ziekenhuis bij Parijs en balanceert daar tussen leven en dood....

ANP

Volgens Israëlische media is Arafat praktisch al niet meer onder de levenden. Arafats echtgenote Suha zou enkel nog moet bepalen wanneer de machine die hem kunstmatig in leven houdt, wordt uitgeschakeld. Arafat wil in de heilige islamitische plaatsen in Arabisch Oost-Jeruzalem worden begraven. Zijn familie van zijn moeders kant is voornaam in Arabisch Jeruzalem en bezit graven in de heilige plaatsen.

Arafats familie en de Palestijnse leiders in de bezette gebieden maken nog geen aanstalten om een uitvaart voor te bereiden. Arafats coma zou niet onomkeerbaar zijn. Maar de spanning stijgt al over waar die uitvaart dan wel zou moeten zijn.

De Palestijnen willen hun met grote meerderheid gekozen leider in hun beoogde hoofdstad, Arabisch Oost-Jeruzalem, begraven. Dit is een gruwel voor de Israëlische militairen in het bezette gebied. Israëlische veiligheidsfunctionarissen hebben laten weten dat niet enkel Oost-Jeruzalem, maar heel de bezette Westelijke Jordaanoever niet in aanmerking komt voor een begrafenis van Arafat. Deze veiligheidsfunctionarissen vrezen het ergste wanneer een enorme menigte Palestijnen met Arafats lijkkist op pad gaat vlakbij of in Jeruzalem.

De Israëlische minister van Justitie Lapid zei vrijdag dat er in Jeruzalem joodse koningen worden begraven maar geen Arabische terroristen.

De Israëlische premier Sharon heeft ook al gezegd dat hij een begrafenis van Arafat in Oost-Jeruzalem niet aanvaardt. Zijn regering wil dat Arafat in de kleine afgerasterde Gazastrook wordt begraven. Sharon wil dit stuk land in 2005 ontruimen.

De Palestijnse bewindsman Saeb Erekat heeft Israël vrijdag opgeroepen als gebaar van goede wil de gevoelens van de Palestijnen jegens hun leider te respecteren. 'Ik hoop dat de Israëli's begrijpen dat er op een dag vrede zal zijn en dat ze begrip tonen in deze kritieke tijd over de gevoelens en emoties die de Palestijnen voor hun president koesteren.'

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Shaath, zei dat de Palestijnse autoriteiten hun best ervoor doen dat Arafat in Jeruzalem wordt begraven, maar hij beklemtoonde dat Arafat misschien nog een dag, misschien nog een hele tijd leeft.

Voor de internationale gemeenschap is Oost-Jeruzalem bezet Arabisch gebied. Israël zou volgens waarnemers niet de indruk willen wekken de Palestijnse rechten op Oost-Jeruzalem te erkennen door in te stemmen met een begrafenis van Arafat in Oost-Jeruzalem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden