Spanning loopt op tijdens lange CDA-nacht

CDA-fractieleider Maxime Verhagen is er woensdagnacht niet in geslaagd unanieme steun te krijgen voor politieke samenwerking met de PVV.

Van onze verslaggever Ron Meerhof

De besprekingen verliepen in een zichtbaar geagiteerde sfeer. Tegen twee uur vannacht, toen al 13 uur was onderhandeld, was door de vitrages van het hotel te zien dat de spanningen hoog opliepen. Maxime Verhagen sprak duidelijk geërgerd onder anderen Camiel Eurlings toe; met brede armgebaren, een voortdurend priemende vinger, wegwerpgebaren en door plotseling op te staan en weg te benen gaf hij lucht aan zijn frustraties.

Congres

Onduidelijk is hoeveel leden niet hebben ingestemd met een positief advies aan het CDA-congres dat zaterdag gehouden wordt. Verhagen wilde slechts kwijt dat een ‘overgrote meerderheid’ het akkoord steunt en dat de fractie unaniem van mening is dat het akkoord op het congres moet worden besproken. Verhagen presenteerde dat laatste element als een positief punt. Dat het akkoord zou worden besproken heeft echter nooit ter discussie gestaan.

Van de fractieleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier was bekend dat zij principiële bezwaren hebben tegen samenwerking met de PVV. Anderen hebben steeds gezegd dat zij een akkoord wilden afwachten voordat zij hun oordeel zouden geven.

Daarbij speelt niet alleen de vraag of het onderhandelingsakkoord zelf acceptabel is. Demissionair CDA-minister Ab Klink stapte enkele weken geleden juist op omdat hij tot de conclusie was gekomen ernstig dat een akkoord, hoe inhoudelijk sterk ook, niet voldoende zou zijn. Omdat de PVV iedere afspraak en alle daaruit voortvloeiend beleid op een geheel eigen manier zal uitleggen, is de politieke samenwerking volgens Klink bij voorbaat gedoemd.

Twijfelaars

PVV-leider Wilders heeft steeds geëist dat Verhagen de steun van alle 21 CDA-Kamerleden zou kunnen ‘leveren’. Verhagen zei ervan overtuigd te zijn dat hem dat zou lukken en dat zijn uiteindelijke akkoorden twijfelaars over de streep zouden trekken. Dat is afgelopen nacht niet gelukt. Daardoor komt het nu aan op het congres; spreken de twijfelaars zich uit tegensamenwerking met de PVV, slikken zij hun bezwaren in, of onthouden ze zich ook daar van een oordeel. In dat laatste geval is cruciaal of Geert Wilders die blijvende schaduw van onzekerheid boven het gedoogkabinet accepteert.

Jos Collignon over de formatie en het CDA (Jos Collignon / de Volkskrant) Beeld
Jos Collignon over de formatie en het CDA (Jos Collignon / de Volkskrant)
Maxime Verhagen spreekt in het Hilton Hotel tegen Camiel Eurlings. (ANP) Beeld
Maxime Verhagen spreekt in het Hilton Hotel tegen Camiel Eurlings. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden