Spanning in Maleisië naar hoogtepunt

De arrestatie van drie critici van de regering heeft in Maleisië geleid tot een storm van protest. De drie, twee journalisten en een parlementariër van de oppositie, werden opgepakt onder de draconische wet op de binnenlandse veiligheid....

Van onze correspondent Michel Maas

De arrestaties zijn een teken van paniek in de gelederen van de regering, die onder toenemende druk van de oppositie staat. Zij vallen aan de vooravond van de dag, morgen, waarop oppositieleider Anwar Ibrahim naar eigen zeggen de regering van premier Abdullah Badawi ten val zal brengen. Hij zegt de steun te hebben van dertig parlementariërs uit het regeringskamp.

Gevreesd wordt dat de drie arrestaties het begin zijn van een golf van aanhoudingen. De oppositie houdt vandaag een massademonstratie in Kuala Lumpur.

De arrestaties worden zelfs in sommige regeringsgetrouwe Maleisische media de ‘belachelijkste’ arrestaties aller tijden genoemd. Parlementslid Teresa Kok werd opgepakt omdat zij een moskee gevraagd zou hebben de luidsprekers wat zachter te zetten. De eveneens etnisch Chinese journaliste Tan Hoon Cheng werd gearresteerd omdat zij had bericht over een parlementslid van premier Badawi’s UMRO, die Chinezen ‘indringers’ noemde die uit zijn op de macht. De derde arrestant is Raja Petra Kamarudin, van de zeer populaire, oppositiegezinde weblog Malaysia Today. Zijn blog was door de regering geblokkeerd nadat hij een kritisch artikel over de islam had geschreven, en vicepremier Najib Razak had beschuldigd van betrokkenheid bij een geruchtmakende moord op een fotomodel in Kuala Lumpur.

Minister van Binnenlandse Zaken Syed Hamid Albar verdedigde de arrestaties. De drie zouden rassenconflicten tussen de minderheden en de moslimmeerderheid in Maleisië hebben aangewakkerd. Tan zou overigens zijn gearresteerd ‘voor haar eigen veiligheid’. De journaliste is later vrijgelaten, de twee anderen zaten zondagavond nog vast. Sympathisanten demonstreerden bij het politiebureau voor hun vrijlating. De politie mag volgens de wet mensen oppakken als zij een ‘bedreiging voor de staatsveiligheid’ zijn. Zij kunnen voor onbeperkte tijd worden vastgehouden zonder enige vorm van proces.

Oppositieleider Ibrahim voelt zich sterk. Hij leidde de oppositie begin dit jaar naar een historisch succes. Voor het eerst in de geschiedenis haalde de regeringscoalitie niet de gebruikelijke tweederde meerderheid in het parlement.

De charismatische Ibrahim is de afgelopen tien jaar grotendeels uit de politiek gehouden door een veroordeling wegens homoseksuele handelingen en corruptie, die hem zes jaar in de gevangenis bracht. Hij werd vrijgelaten toen werd bewezen dat de aanklacht wegens illegale seks berustte op valse verklaringen. Na het verkiezingssucces van dit jaar is opnieuw een aanklacht wegens ‘sodomie’ tegen hem ingediend, die hem, na een veroordeling, weer jarenlang van het toneel kan doen verdwijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden