Spanning in Kaukasus loopt op

Rusland heeft vrijdag een spoedzitting aangevraagd bij de Veiligheidsraad van de VN. Die moet zich uitspreken over de arrestatie in Georgië van vier medewerkers van de Russische militaire inlichtingendienst....

ANPAP en Reuters

Volgens Vano Merabisjvili, de Georgische minister van Binnenlandse Zaken, heeft Rusland militairen naar het grensgebied met Georgië gestuurd en heeft het er alle schijn van dat de Russische Zwarte Zee-vloot oefeningen gaat houden. ‘Ik zou onze collega’ s willen adviseren op te houden met dat wapengekletter. Dit is een onacceptabel voor een democratisch land’, aldus Merabisjvili.

Aanleiding voor de spanning tussen de beide kemphanen, die al jaren overhoop liggen in de Kaukasus, is de arrestatie woensdag van vier officieren en een soldaat van de Russische militaire inlichtingendienst op verdenking van spionage.

Vrijdag kwam de soldaat weer vrij, maar de officieren werden achter gesloten deuren door een rechtbank in Tbilisi officieel in staat van beschuldiging gesteld. Zij kunnen nu in elk geval nog twee maanden worden vastgehouden. Rusland dreigde donderdag dat ze alle mogelijke middelen zal inzetten om het viertal vrij te krijgen.

Op een persconferentie vrijdag haalde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ivanov, uit naar niet nader genoemde NAVO-landen uit de vroegere Sovjet-invloedsfeer, die Georgië op grote schaal van wapens voorzien.

Volgens hem zijn de arrestaties van woensdag bedoeld om de in Georgië gelegerde Russische troepen zo snel mogelijk weg te krijgen, zodat de autoriteiten een militaire oplossing kunnen afdwingen in de van Georgië afgescheiden provincies Zuid-Ossetië en Abchazië. Georgië beticht Rusland van steun aan de separatisten.

Rusland heeft nog twee militaire bases in het buurland, een erfenis uit de Sovjet-tijd. Er is overeengekomen dat de laatste Russische soldaten eind 2008 het land verlaten. Bevelhebber Andrei Popov liet vrijdag doorschemeren dat Rusland van deze afspraak zou kunnen terugkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden