Spanning in coalitie loopt op

De spanningen over de komende miljardenbezuinigingen lopen op in de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV. CDA-voorman Maxime Verhagen en PVV-leider Geert Wilders vlogen elkaar vrijdag in de haren over de aanstaande tussenformatie.

DEN HAAG - Volgens de CDA'er moeten PVV en VVD bij bezuinigingen ook durven nadenken over hervormingen in de zorg, de woning- en arbeidsmarkt. PVV-leider Wilders reageerde meteen: 'Het CDA moet een toontje lager zingen.'

Op zijn wekelijkse persconferentie probeerde premier Rutte vrijdag olie op de golven te gooien. Hij zei 'hoopvol gestemd' te zijn over de komende tijd. De onderhandelingen tussen de drie voormannen worden gebaseerd op cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) die op 1 maart komen.

In de benadering van Rutte past het niet zijn collega's openlijk te bekritiseren omdat zij nu al hun hakken in het zand zetten. Hij benadrukte dat het bij de politiek hoort stelling te nemen. 'We zijn niet van marsepein.'

PVV-leider Geert Wilders, die in november vorig jaar al liet weten dat er bij bezuinigingen om te beginnen voor 4 miljard euro moet worden gesneden in Ontwikkelingssamenwerking, liet nogmaals weten dat VVD en CDA rekening met hem moeten houden. 'Zonder PVV geen kabinet', twitterde hij.

Eind vorig jaar echter waarschuwde Rutte zijn politieke bondgenoten PVV en CDA nog geen voorschot te nemen op de begrotingsbesprekingen, waarin minstens tien miljard gaat worden bezuinigd. Die rust is doorbroken met uitlatingen van Verhagen. Hij zei vrijdag na afloop van de ministerraad: 'Het feit dat de Nederlander zich zorgen maakt over zijn huis, zijn pensioen en zijn euro, leidt ertoe dat we niet alleen het huishoudboekje keurig op orde brengen, maar ook de economie moeten stimuleren.' Verhagen wil een evenwicht in de maatregelen, zo luidt zijn boodschap.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager maande zijn partijgenoot Verhagen na afloop van de ministerraad tot rust. 'We moeten echt even wachten op de cijfers van het CPB. Dan pas kun je je mind opmaken. En weet je wat voor maatregelen we moeten nemen.'

De tussenformatie begint formeel op 1 maart als de CPB-voorspellingen over de economie en de overheidsfinanciën bekend worden gemaakt. Aanvankelijk zouden die op 20 maart openbaar worden gemaakt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden