Spanning in Bosnië begint op te lopen

Een VN-konvooi is dinsdag in de enclave Bihac zwaar beschoten. Het konvooi kwam terecht in een artillerie-gevecht tussen Serviërs en aanhangers van de Moslim-rebel Fikret Abdic en het vijfde Bosnische regeringsleger....

AFP, AP, Reuter

SARAJEVO/ZAGREB

De VN-chauffeurs ontvluchtten hun vrachtwagens met hulpgoederen die op de weg achterbleven. De chauffeurs werden door begeleidende pantserwagens in veiligheid gebracht. Het verlies van de vrachtwagens met hulpgoederen brengt de voedselleveranties aan de door honger bedreigde bevolking van Bihac verder in gevaar.

Ook in centraal-Bosnië liep de spanning dinsdag verder op. Bosnisch-Servische strijders evacueerden 350 Servische inwoners van drie dorpjes ten noord-westen van Travnik. De meeste evacués waren vrouwen, kinderen en ouderen. Kennelijk houden de Bosnische Serviërs in deze streek ernstig rekening met een offensief van regeringstroepen.

De in Sarajevo verschijnende kranten besteedden dinsdag ruime aandacht aan de krijgshaftige opmerkingen van de bevelhebber van het Bosnische regeringsleger, generaal Rasim Delic. Hij verklaarde eergisteren dat het leger klaar is om tot de overwinning te strijden.

De commandant van de VN-troepen in voormalig Joegoslavië, de Franse generaal Bertrand de Lapresle, heeft dinsdag het commando overgedragen aan zijn opvolger, generaal Bernard Janvier. Janvier was tijdens de Golfoorlog bevelhebber van een Franse divisie die deelnam aan de strijd tegen Irak. Hij is ook officier geweest bij het Vreemdelingenlegioen.

In zijn afscheidsrede sprak De Lapresle de hoop uit dat de circa 12 duizend Unprofor-troepen in de Kroatische Krajina onder een andere naam en met een ander mandaat actief kunnen blijven. Tot dusver houdt de Kroatische president Tudjman vast aan zijn besluit dat Unprofor na 31 maart weg moet uit Krajina. Buiten Kroatië wordt algemeen gevreesd dat dit tot een grootschalige opleving van de vijandelijkheden tussen de Kroatische Serviërs en de Kroaten kan leiden. Generaal De Lapresle noemde de mogelijke terugtrekking van de VN uit Kroatië 'een echt drama'.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Andrej Kozyrev heeft dinsdag uitgehaald naar de Veiligheidsraad en de internationale Contactgroep. Kozyrev ontving in Moskou de minister van Defensie van klein-Joegoslavië, Pavle Bulatovic. Kozyrev zei bij deze gelegenheid dat de steun van Milosevic aan het vredesplan van de Contactgroep reden genoeg is om de sancties tegen klein-Joegoslavië op te heffen. 'De Veiligheidsraad en de Contactgroep staan bij Belgrado in het krijt', aldus Kozyrev.

Het standpunt van de overige leden van de Contactgroep is dat de sancties tegen Servië kunnen worden opgeschort in ruil voor erkenning door Milosevic van de republieken Kroatië en Bosnië. Deze is daar tot nu toe niet toe bereid. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé verklaarde dinsdag echter na een telefoongesprek met Kozyrev dat het tweetal het 'in grote lijnen eens is'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.