Spanning bij de Republikeinen: 5 zaken om op te letten

Vandaag zijn er Republikeinse voorverkiezingen in twee Amerikaanse staten: Michigan en Arizona. De race blijft ongekend spannend. Vijf zaken om op te letten als de uitslagen binnenkomen.

Rick Santorum op campagne.Beeld afp

1. 'Thuisstaat' Michigan
De meeste aandacht zal vandaag uitgaan naar de staat Michigan. Mitt Romney, voor velen de favoriet bij de Republikeinen, groeide hier op toen zijn vader er gouverneur was. Groot was dan ook de commotie toen Rick Santorum de laatste weken een voorsprong in de peiling had. De laatste dagen gaat het nek-aan-nek tussen deze twee.

Michigan heeft dertig kiesmannen te verdelen. Hiervan zijn er twee voor degene die in de hele staat de meeste stemmen krijgt. Die overige 28 worden telkens per twee verdeeld in de veertien districten. De kandidaat die een district wint, ook al is het maar met één stem verschil, krijgt de twee kiesmannen. Kenners denken dat in het voordeel kan zijn van Rick Santorum, omdat zijn aanhang meer verspreid is over de staat. Mitt Romney is vooral heel populair in een kleiner aantal gebieden. Daardoor zou Santorum wel eens meer districten net aan kunnen winnen.

2. Voorsprong Arizona
De andere staat waar vandaag door de Republikeinen wordt gestemd is Arizona. In de peilingen gaat Mitt Romney onbedreigd aan kop. Het wordt interessant om te zien hoe groot die uiteindelijke voorsprong is. In Arizona krijgt de winnaar alle 29 kiesmannen. Dat zou goed nieuws voor hem zijn, want hiermee kan Romney zijn voorsprong verder uitbouwen. Om de presidentskandidaat te worden, heeft een kandidaat 1144 kiesmannen nodig. Romney heeft er op dit moment met 127 het meest. Gingrich volgt op grote afstand met 38.

3. Detroit
De uitslagen vanuit Detroit zullen met argusogen worden bekeken. Deze stad in Michigan is van oudsher het centrum van de auto-industrie. Die moest tijdens de crisis met miljarden dollars worden gered door president Obama. Mitt Romney was hier fel tegenstander van.

Hoewel het merendeel van Detroit voorstander was van de hulp (de auto-industrie doet het inmiddels weer erg goed), kan dit toch gunstig zijn voor Romney. De Republikeinse kiezer die meedoet aan de voorverkiezingen is niet zomaar vergelijkbaar met de gemiddelde Republikeinse kiezer. Voorverkiezingenstemmers zijn ouder, rechtser en conservatiever en veelal tegenstander van 'overheidsbemoeienis'. Daarom wordt het interessant om te zien of Detroit vandaag Romney afstraft of juist beloont.

4. Gingrich en Paul

De Republikeinse voorverkiezingen lijken momenteel uit te draaien op een tweestrijd tussen Rick Santorum en Mitt Romney. Maar er zijn nog twee andere kandidaten die meedoen: Newt Gingrich en Ron Paul

Hoe zullen zij reageren op de uitslagen vandaag? Het kan zijn dat bij een slecht resultaat één van de twee de handdoek in de ring gooit en zich achter een andere kandidaat schaart. Waarschijnlijk gaat dat niet gebeuren. Newt Gingrich heeft al aangekondigd in ieder geval door te gaan tot de voorverkiezingen in Georgia. Namens die staat zat hij in het Huis van Afgevaardigden en daar gaat hij wel aan kop in de peilingen.

5. Democraten
Lukt het de Democraten vandaag om Mitt Romney te pesten in Michigan? De partij heeft namelijk de eigen aanhang opgeroepen op Rick Santorum te stemmen. In Michigan mag iedereen meestemmen met de voorverkiezingen.

De Democraten dromen van een kandidatuur van Rick Santorum. Vanwege zijn extreme standpunten over bijvoorbeeld abortus, euthanasie en homoseksualiteit zien ze hem als onverkiesbaar bij de algemene verkiezingen in november. Met Santorum als Republikein wint Obama zeker een tweede termijn, denken de Democraten.

Vandaag wordt duidelijk of die oproep effect heeft. Zelf zegt de Democratische partij in Michigan zo'n 50.000 mensen op te hebben geroepen.

Beeld reuters
Mitt Romney.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden