Spannende zondag dierenpartij

De Partij voor de Dieren (PvdD) is in gespannen afwachting van het partijcongres zondag. Na Zeeland heeft ook de partijafdeling van Noord-Holland afgelopen week alle campagnebezigheden opgeschort omdat Kamerlid Esther Ouwehand van de kandidatenlijst is geschrapt.

Tijdens een debat over walvissen afgelopen woensdag waren alle Kamerfracties uitzonderlijk eensgezind. Niet alleen over de walvisjacht, maar vooral over PvdD-Kamerlid Ouwehand. Van GroenLinks tot het CDA betuigden de woordvoerders hun steun aan haar. Dat ze na de verkiezingen van 9 juni toch maar weer in de Kamer mag komen, leken ze te zeggen, ze is immers zo bekwaam.

Relatie tot fractievoorzitter

Het heeft er dan ook alle schijn van dat niet haar kwaliteiten als Kamerlid Ouwehand van de kandidatenlijst hebben gedreven, maar haar relatie tot de fractievoorzitter, Marianne Thieme. Hoewel Ouwehand had gezegd ook na de komende verkiezingen weer beschikbaar te zijn , bleek vorige week dat ze door de kiescommissie, waar Thieme deel van uitmaakt, onverkiesbaar is gesteld. Waarom? Dat blijft binnen de partijgelederen. Uitleg volgt morgen, tijdens het partijcongres, zo luidt de boodschap. Maar voor journalisten is het congres verboden terrein en zelfs leden die op de hand van Ouwehand zijn, houden hun kaken stijf op elkaar.

De theorieën zijn echter eensluidend: er is een conflict. Ouwehand zou onenigheid hebben met de partijtop bestaande uit Thieme en Eerste Kamerlid Niko Koffeman over de transparantie binnen de partij.

Statuten

Ouwehand wil Thiemes functies als partijvoorzitter en fractievoorzitter scheiden. En op het vorige congres, afgelopen december, verzette ze zich tegen wijzigingen van statuten, omdat die niet op de agenda stonden en zodoende niet van tevoren door de leden waren bestudeerd.

SP-Kamerlid Krista van Velzen kan zich herinneren dat Ouwehand rond die periode wekenlang niet in de Kamer verscheen, zonder aankondiging of uitleg. Maar Ouwehand heeft nooit openlijk iets van onenigheid laten blijken. Van Velzen vreest dat een ‘kinderziekte’ zoals die nu speelt bij de PvdD, funest kan zijn voor het voortbestaan van de partij.

De interne verdeeldheid heeft ook effect op de achterban. Oud-vicevoorzitter Bernd Timmerman beklaagde zich afgelopen week in de Volkskrant over Thieme, die volgens hem een kandidatenlijst ambieert met ‘uitsluitend vrienden en vriendinnen’. Dat vindt hij ‘kwalitatief zwak’. En na de partijafdeling Zeeland heeft dus ook Noord-Holland alle campagne-activiteiten stopgezet uit protest.

Rob Ossewaarde, voorzitter van de Zeeuwse afdeling, weigert te zeggen wat er precies gaande is, maar zegt wel ‘dat als er een conflict is, ze dat dan maar moeten oplossen’.

Linksom of rechtsom moet er dus zondag water bij de wijn worden gedaan. Of het congres buigt voor de wens van Thieme en Ouwehand verdwijnt uit de Kamer. Of het congres dwingt Thieme op de knieën en zet Ouwehand weer op twee. Het congres of de tandem Thieme-Koffeman: wie is de baas?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.