Spannende parlementsverkiezingen op komst in Italië

Ruim 51 miljoen Italianen zijn opgeroepen zondag en maandag een nieuw parlement te kiezen. Volgens alle opiniepeilingen van de afgelopen weken is het centrumlinkse kamp van de oud-communist Pier Luigi Bersani verzekerd van een absolute meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden. De uitslag in de Senaat is echter niet te voorspellen.

Pier Luigi Bersani te gast bij een Italiaans tv-programmaBeeld getty

Dit komt doordat het bij de verkiezing van de senatoren erop aankomt welk politiek blok in een regio het grootst is. In belangrijke regio's zoals Lombardije en Sicilië is het verschil tussen centrumlinks en centrumrechts miniem.

Bersani kan niet, zoals premier Mark Rutte in Nederland, ervoor kiezen zonder een duidelijke meerderheid in de Senaat te regeren. In Italië moet een kabinet namelijk eerst in een vertrouwensstemming door zowel Kamer als Senaat worden goedgekeurd voor het aan de slag kan.

Een mogelijke bondgenoot van Bersani is Mario Monti, de hoogleraar economie die sinds november 2011 leiding geeft aan een zakenkabinet, dat vooral de overheidsfinanciën op orde moest krijgen. Monti ging voor de verkiezingscampagne de politiek in door enkele partijen in het politieke midden achter zich te scharen. Monti hamerde er zondag op dat hij nog met niemand onderhandelt over een eventueel bondgenootschap na de gang naar de stembus.

Veel Italianen kunnen zich ook moeilijk voorstellen dat Monti samen in één regering zit met Nichi Vendola, de leider van SEL, het Italiaanse GroenLinks. Monti is weliswaar populair bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en andere politici in Noord-Europa, die vreesden dat Italië door zijn enorme schuldenberg een zelfde soort zorgenkindje zou worden als Griekenland, maar dan een dat te groot is om te redden. De regering in Berlijn geeft daarom openlijk haar steun aan Monti. Maar met het keiharde saneringsprogramma Salva Italia (Red Italië) maakte Monti geen vrienden bij linkse en armere Italianen.

Sommige bewindslieden van het kabinet-Monti hadden er zelf moeite mee. Minister Elsa Fornero had tranen in haar ogen toen zij de harde bezuinigingen op het pensioenenstelsel bekendmaakte. Daartoe is besloten ondanks het feit dat Italiaanse bejaarden volgens een recent onderzoek van 1996 tot 2011 al gemiddeld 33 procent van hun koopkracht zijn kwijtgeraakt.

De politiek leider van centrumrechts, ex-premier Silvio Berlusconi, maakt handig gebruik van de onvrede over Salva Italia. Zo beloofde hij miljarden aan in 2012 geheven belastingen terug te geven. Zo wist hij zijn PDL in de peilingen omhoog te krikken van 11 procent begin december tot ruim 20 procent nu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden