Spannende knock-outfase

KEES TAMMENS

Confrontaties tussen de sterksten zijn bijna altijd kaskrakers. De nationale bridgetop voldeed aan de verwachtingen. Voor de halve finale van het NK kwalificeerde Het Witte Huis zich als eerste; wereldkampioenen Verhees-van Prooijen zijn gekoppeld aan Paulissen-Jansma, die in de competitie de hoogste individuele score boekten.

Het Witte Huis had als winnaar van de meesterklasse keuzerecht. In de halve eindstrijd koos het voor de Lombard met Meike Wortel-Maarten Schollaardt, vorig jaar Nederlands kampioen gemengde paren, en junioren van den Bos-van Lankveld, in augustus 2011 te Opatija trotse winnaars in het World Youth Bridge Congress. De andere krachtmeting is een onderonsje tussen de twee teams van 't Onstein. Muller-de Wijs en Brink-Drijver, titelverdedigers en wereldkampioenen, treden in een replay van de finale van 2011 aan tegen Bertens-Westra en de broers Bakkeren. Deze knock-outgevechten zijn op 21 en 22 januari in het NDC Den Hommel.

In diagram 1 in beide windrichtingen een voorbeeld van hetzelfde klassieke tegenspeelthema.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

---1¿

1¿dbl4¿5¿

paspaspas-

Oost zette zuid met 4¿ het mes op de keel. Zuid meende uit het snelle en hoge bieden van oost-west plus de drie schoppen in eigen hand te kunnen afleiden dat er in noord een singleton of renonce schoppen kwam. Met daarnaast enkele klaveren. Deze conclusie klopte wel en 5¿ is een prima contract maar oost-west maakten er toch korte metten mee. West, Ton Bakkeren, kwam uit met de secce ¿A. Oost, Frank Bakkeren, gooide daar ¿9 onder, een hoge kaart als kleurvoorkeur voor schoppen. West vertrouwde het signaal en speelde een kleine schoppen voor ¿V in oost die harten vervolgde, door west getroefd voor één down.

westnoordoostzuid

---1¿

1¿dbl2¿3¿

3¿pas4¿dbl

paspaspas-

Noord, Berry Westra, kwam tegen 4¿ uit met ¿7 voor ¿H in zuid, Huub Bertens. Deze cashte de secce ¿A en noord gaf met ¿2 een Lavintal signaal (laag voor laagste kleur) om het bezit van ¿V aan te geven. Ook hier was de communicatie kraakhelder. Zuid stak met een kleine klaveren over naar ¿V in noord en kreeg de gewenste ruiten introever.

Met zelf een goede kans op een kwetsbare manche laat je niet graag de tegenpartij, zelfs gedoubleerd, een niet kwetsbare deelscore spelen. In diagram 2 de uitzondering op de regel.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--1¿2¿

dblpas2¿dbl

redbl3¿paspas

dblpaspaspas

Opening tegenover opening met vier-vier fit betekent 4¿. Dat gebeurde op de andere tafel. Eén down nadat noord-zuid drie hartenslagen opnamen plus ¿A.

Tegen 3¿-gedoubleerd kwam west, Joris van Lankveld, uit met ¿H en speelde schoppen door, getroefd door zuid. De leider speelde ruiten via ¿10 voor ¿B in oost, Berend van den Bos, die troef inspeelde voor ¿V in west die troef vervolgde voor¿10. De leider nam drie hartenslagen mee, eindigend bij ¿V, troefde een schoppen en speelde ruiten uit zuid. West troefde voor met ¿H en speelde troef naar de op dat moment secce ¿A waarna ¿A de tweede downslag was: +300 opgeteld bij de +100 en een mooie winst van 9 imps.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden