Spannende dag: kansen Mauro niet verkeken

Vandaag beslist de Kamer over het lot van de 18-jarige asielzoeker Mauro. Een spannende dag voor de jonge Angolees, die gisteren de Tweede Kamerleden voor de laatste maal opriep hem een verblijfsvergunning te verlenen. Die komt er, in de vorm van een studievisum, mogelijk alsnog.

Een CDA-lid gaat in discussie met minister Gerd Leers (L, Asiel en Immigratie) over de Angolese jongen Mauro Manuel die Nederland dreigt te worden uitgezet, zaterdag tijdens het CDA-congres in Utrecht.Beeld anp

Het CDA zoekt namelijk op de valreep met de oppositie naarstig naar een oplossing voor Mauro. De oppositie ziet, na het CDA-congres van zaterdag, nog kansen. Achter de schermen werd gisteravond volop overlegd.

Het CDA zoekt een oplossing waar de gehele fractie achter kan staan - inclusief de dissidente Kamerleden Koppejan en Ferrier. Zij moeten dusdanig tevreden worden gesteld dat ze niet meestemmen met moties van de oppositie. Afgelopen donderdag stonden ze op het punt dat te doen, toen de oppositiepartijen al hun moties aanhielden.

PVV
Na dat debat van donderdag zei gedoogpartner Geert Wilders van de PVV nogal dreigend dat hij zijn oordeel over de betrouwbaarheid van het CDA als regeringspartner zou laten afhangen van de uitkomst van de stemming van vandaag. Ook CDA-minister Maxime Verhagen riep de fractie op het congres dwingend op tot een eensgezind standpunt te komen.

De Angolees een studievisum bezorgen, wordt genoemd als 'de meest kansrijke optie'. Maar de oppositie stelt voorwaarden: Mauro mag de aanvraag in Nederland indienen en mag ook blijven in het geval hij zijn mbo-opleiding niet weet af te maken. Dit voorstel gaat een stuk verder dan het plan waarmee het CDA donderdagnacht kwam en dat door de rest van de Kamer werd afgeblazen.

Dibi
Het Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) zegt te verwachten dat deze optie de uitkomst wordt van het debat dat hij voor vandaag heeft aangevraagd. Hij voorziet dat het CDA twee moties zal steunen waarmee de oppositie de gevraagde garanties krijgt. In ruil daarvoor krijgt de CDA-fractie steun voor de eerder afgewezen motie waarin Leers wordt gevraagd om een studievisum.

Het CDA spreekt tegen dat dit is waarop wordt aangekoerst. Een woordvoerder wijst erop dat Leers zijn medewerking aan het verlenen van het studievisum al heeft toegezegd en dat het CDA hierover dus niet hoeft te onderhandelen.

Nieuwe regeling
Een andere mogelijkheid is toch een nieuwe regeling bedenken voor jongeren zoals Mauro. De ChristenUnie hoopt met dit voorstel de SGP over de streep te trekken; de SGP wil niet stemmen over 'individuele gevallen'. Joël Voordewind van de ChristenUnie: 'Als we straks stemmen over een regeling, is het argument van individuen niet meer geldig voor de SGP.'

De zetels van Koppejan en Ferrier kunnen worden weggestreept tegen de twee zetels van de SGP. Die steunt tot dusverre minister Leers in zijn besluit tot uitzetting en helpt daarmee de coalitie alsnog aan de krapst mogelijke meerderheid, mochten Koppejan en Ferrier inderdaad van kamp wisselen.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden