Spanje wordt weer normaal euroland

Nog even en de denkbeeldige zeuro is weer een denkbeeldige neuro waard. De renteverschillen tussen de 'probleemlanden' in Zuid-Europa en de 'veilige landen' in Noord-Europa verdwijnen als sneeuw voor de zon.

AMSTERDAM - Reden is dat obligatiebeleggers de problemen in Zuid-Europa minder groot vinden en de veilige landen in Noord-Europa minder veilig.

Vrijdag viel de Spaanse rente (rendement op tienjarige staatsleningen) zelfs terug tot onder de 3,9 procent. Het verschil met Duitsland is teruggelopen tot onder de 2 procentpunt, met Nederland onder de 1,7 procentpunt, met Frankrijk onder de 1,5 procentpunt en met een niet-euroland als de VS nog geen 1 procent. Vlak voor de zomer van 2012 was het verschil met al die landen nog meer dan 5 procentpunten. Hetzelfde geldt voor Italië. Ook het renteverschil tussen Italiaanse staatsobligaties en Duitse Bunds - de zogenoemde spread - is sinds die tijd met 5 procent gedaald.

De comeback van de zogenoemde PIIGS-landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland, Spanje) is even spectaculair als de ineenstorting drie jaar geleden. Hoogleraar financiën Harald Benink zegt dat landen als Italië en Spanje voortgang maken met het hervormingsproces en dat ineens ook de zwaktes van de landen in Noord-Europa duidelijker naar voren komen. 'Duitsland is weliswaar het sterkste euroland. Maar het heeft wel een grotere staatsschuld dan Nederland. En er is een ongedekte pensioenrekening die niet in de begroting is opgenomen. Frankrijk is in tegenstelling tot Spanje en Italië nog helemaal niet begonnen met hervormingen. Over dat land ontstaan ook steeds meer twijfels.'

Er zijn tekenen dat het met Spanje en Italië beter gaat. Vrijdag maakte Spanje bekend dat de werkloosheid in december met 2,24 procent is gedaald. Ruim 100 duizend Spanjaarden vonden in die maand een baan. Voor een deel zal dat te maken hebben met seizoenwerk in de feestmaand. Minister van Sociale Zaken Tomas Burgos zei vrijdag op een persconferentie: 'Dit is geen toeval. Het is de grootste toename van banen in een maand sinds 2001. Dit bewijst dat er een groeiend vertrouwen ontstaat.' Critici hebben echter hun vraagtekens. Zo staan er nog altijd 4,7 miljoen Spanjaarden als werkloos geregistreerd. Maar de toename van het consumentenvertrouwen blijkt ook uit de stijging van de autoverkopen. In 2013 werden in Spanje 18 procent meer nieuwe auto's gekocht dan in 2012.

Benink wil echter niet te vroeg juichen. 'Voor Spanje en Italië zal het komende jaar de groei niet boven de 1 procent uitkomen. Dat is veel te weinig om daadwerkelijk de werkloosheid te verminderen.' De begrotingstekorten zijn fors afgenomen, maar de schulden groeien nog altijd. De staatsschuld van Italië is nu al 133 procent van het bbp.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden