Spanje wil een uur vroeger naar bed door tijdzone te veranderen

In Spanje breekt, letterlijk, wellicht een nieuwe tijd aan. Madrid overweegt namelijk na 71 jaar te veranderen van tijdzone. De overgang naar de Britse tijd, een uur eerder, moet ertoe leiden dat de Spanjaarden minder moe zijn en productiever worden op het werk.

TijdzonesBeeld thinkstock

Spanje heeft nu nog dezelfde tijd als Nederland, de Centraal Europese Tijd. Maar die tijdzone heeft als nadeel dat de Spanjaarden een uur vooruitlopen op het moment dat het licht wordt. Het probleem is, aldus een rapport van het parlement waarin de verandering wordt voorgesteld, dat de Spanjaarden werken tot het daglicht verdwijnt. Al gaan ze een uur eerder naar hun werk.

Deze lange werkdag leidt tot gewoonten waar in de rest van Europa vreemd tegenaan wordt gekeken: het avondeten staat rond 21 uur op tafel en de lunchtijd en siësta duren lang. Gevolgen: de Spanjaarden blijven langer op.

Beeld De Volkskrant

Greenwich Mean Time (GMT)
Door over te stappen op Greenwich Mean Time (GMT) komt de tijd in hun land overeen met die in Portugal en Groot-Brittannië. Of en wanneer de verandering wordt ingevoerd, is nog onduidelijk. Het ministerie van Economische Zaken kijkt naar de voor- en nadelen, liet een woordvoerder weten aan de Spaanse media.

Het land behoorde tot de Tweede Wereldoorlog tot dezelfde tijdzone als Groot-Brittannië en Portugal. Dat werd in 1942 veranderd, omdat dictator Franco dezelfde tijd als nazi-Duitsland wilde. 'Spanje was 71 jaar niet in de goede tijdzone', aldus het rapport van de parlementscommissie. De leden zeggen dat door een uur terug te gaan, Spanje 'in veel opzichten in de pas gaat lopen met Europa'. Door al die jaren de 'verkeerde klok' te volgen, 'slapen we een uur minder dan de wereldgezondheidsorganisatie WHO aanbeveelt.'

Dit leidt volgens de parlementsleden tot een lagere productiviteit, ongelukken, ziekteverzuim en leerlingen die stoppen met school.
Een verandering van tijdzone gaat wel geld kosten. Alles moet veranderen, van de schooltijden tot de programmering op televisie. Nu zijn goedbekeken programma's tot na middernacht te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden