NieuwsOnafhankelijkheidsstrijd Catalonië

Spanje vraagt niet langer om uitlevering Puigdemont na weigering van Duitsland

Met de intrekking van het Europese aanhoudingsbevel is de uitlevering van Carles Puigdemont aan Spanje voorlopig van de baan. Duitsland wilde de Catalaanse ex-premier alleen uitleveren voor misbruik van publiek geld en niet voor het veel zwaardere misdrijf rebellie. Daar blijkt het Spaanse Hooggerechtshof nu niet voor te voelen.

Carles Puigdemont. Beeld AP
Carles Puigdemont.Beeld AP

Daarom trok het Hooggerechtshof het aanhoudingsbevel donderdag in, net als dat tegen vijf andere gevluchte Catalaanse politici. De Catalanen worden wel aangehouden als ze voet zetten op Spaanse bodem.

De Spaanse rechter Llarena verwijt de Duitse rechtbank een ‘gebrek aan inzet’, aangezien de daden van Puigdemont volgens hem ‘de Spaanse constitutionele orde hadden kunnen verpulveren’. Hij vindt ook dat de Duitsers hun boekje te buiten zijn gegaan door de zaak inhoudelijk te beoordelen.

Niet voldoende geweld

Een Duitse rechtbank bepaalde vorige week dat tijdens het Catalaanse onafhankelijkheidsproces niet voldoende geweld is gebruikt om te kunnen spreken van rebellie, een misdrijf waarop maximaal 30 jaar gevangenisstraf staat. Wel was het toelaatbaar geacht Puigdemont te berechten voor het gebruik van publiek geld voor het organiseren van zijn onafhankelijkheidsreferendum.

Het besluit werd door Puigdemont en zijn medestanders gevierd als een overwinning. Dit was voor hen het bewijs dat ze in Spanje onevenredig hard worden aangepakt.

Verboden referendum

Puigdemont en zijn kabinet organiseerden in het najaar van 2017 een onafhankelijkheidsreferendum, ook al had het Spaanse Grondwettelijk Hof hen dat verboden. Op de dag van de stemming werden stembussen in beslag genomen en werden kiezers hardhandig weggeslagen bij de stemlokalen. Van een legitieme volksraadpleging was geen sprake, maar toch riep het Catalaanse parlement op basis hiervan een onafhankelijke republiek uit.

De Catalaanse ex-premier week uit naar België. Toen hij op doortocht was in Duitsland, werd hij aangehouden.

De Catalaanse politici die zichzelf hebben aangegeven bij justitie, worden wel nog steeds vervolgd voor rebellie. Deze groep politici, onder wie ex-vicepremier Oriol Junqueras, zit al maanden in voorlopige hechtenis. Ze werden onlangs overgeplaatst naar gevangenissen in Catalonië: een geste van de nieuwe linkse regering.

Meer over de Spaans-Catalaanse betrekkingen

Eindelijk dooi tussen Madrid en Catalonië na ontmoeting premier en regiopremier
Voor het eerst in twee jaar vond begin deze maand een officiële ontmoeting plaats tussen een Spaanse en Catalaanse premier.

De nieuwe Spaanse premier: de man die links Spanje weer laat ademhalen
De regering in Madrid verschiet op 1 juni 2018 ineens van kleur. Pedro Sánchez, sociaaldemocraat en politiek doorbijter, volgt de conservatief Mariano Rajoy op. Wie is Sánchez, en wat wil hij met Spanje?

Eindelijk heeft Catalonië weer een regiopresident: Quim Torra
Ook Torra trad pas eind mei aan, als opvolger van Carles Puigdemont – al blijft de ex-premier op de achtergrond nog altijd aan de touwtjes trekken.

Catalaanse leiders vervolgd wegens rebellie
Het is een dieptepunt in de Spaans-Catalaanse betrekkingen: in maart wordt bekend dat dertien Catalaanse leiders worden vervolgd voor het zware misdrijf rebellie. Ze kunnen voor jaren in de gevangenis verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden