Spanje stuurt marine naar eilandje voor kust Marokko

De Spaanse regering eist dat Marokko zijn soldaten terugtrekt van het eilandje Perejil, vlak voor de kust van de Spaanse enclave Ceuta....

Van onze correspondent Cees Zoon

Donderdagmiddag landde een tiental Marokkaanse militairen op het rotseiland, sloeg daar twee tenten op en hees de Marokkaanse vlag. Een patrouilleboot van de guardia civil zette vervolgens enkele agenten aan land, die de soldaten maanden te vertrekken. Die dreigden echter het vuur te openen als de Spaanse agenten niet verdwenen. Sindsdien liggen er twee schepen van Spaanse marine voor het eiland.

Perejil oftewel Peterselie dankt zijn naam aan het kruid dat er ooit overdadig groeide. Het is in feite een hoog rotsblok met een lengte van anderhalve kilometer. Het zit er vol grotten, die van oudsher worden gebruikt als onderkomen voor smokkelaars. Sommige onderzoekers menen dat Perejil het zelfde eiland is als Ogigia uit de Odyssee van Homerus: de plaats waar Odysseus werd gevangengehouden en bemind door Calypso.

Onduidelijk is waarom Marokko Leila - de Marokkaanse naam van de rots - heeft bezet juist aan de vooravond van het huwelijk van koning Mohammed.

Spanje beschouwt het eilandje sinds 1808 als Spaans grondgebied. De laatste Spaanse militairen verlieten Perejil in de jaren zestig van de vorige eeuw, sindsdien is het onbewoond. Volgens Rabat is het stuk rots 200 meter uit de kust echter een deel van Marokko, net als de enclaves Ceuta en Melilla. Voor Spanje is de teruggave van die gebieden onbespreekbaar.

De bezetting heeft veel weg van een pesterijtje van Marokkaanse zijde. De betrekkingen tussen Spanje en Marokko zijn al negen maanden ernstig verstoord na heftige kritiek van Madrid op de laksheid van de Marokkaanse overheid bij de bestrijding van de illegale immigratie in het zuiden van Spanje. Vorig najaar riep koning Mohammed zijn ambassadeur uit Madrid terug en die heeft zijn taak nog steeds niet hervat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden