nieuws

Spanje stemt in met uitlevering Venezolaans voormalig topspion ‘El Pollo’ aan VS

Het Spaanse hooggerechtshof heeft ingestemd met de uitlevering van Hugo Carvajal aan de Verenigde Staten. De voormalige Venezolaanse topspion wordt beschuldigd van drugshandel, witwassen en samenwerking met de Colombiaanse revolutionaire Farc-beweging.

Nick de Jager
Het Spaanse hooggerechtshof besloot woensdag dat Carvajal uitgeleverd mag worden aan de VS. Beeld AP
Het Spaanse hooggerechtshof besloot woensdag dat Carvajal uitgeleverd mag worden aan de VS.Beeld AP

Carvajal, met de bijnaam ‘El Pollo’ (de Kip), stond bekend als de ogen en oren van Hugo Chávez, de in 2013 gestorven ex-leider van het Zuid-Amerikaanse land. Ook was hij jaren het hoofd van de inlichtingendienst onder zijn diens opvolger Nicolás Maduro. Die functie verloor Carvajal toen hij in 2019 publiekelijk de kant koos van oppositieleider Juan Guiadó als nieuwe legitieme president van Venezuela, en daarmee direct persona non grata werd bij het regime.

De Verenigde Staten azen al jaren op uitlevering van de topfunctionaris. Het land verdenkt hem ervan meermaals betrokken te zijn geweest bij grootschalige drugssmokkel in Latijns-Amerika. Hij zou in 2006 een operatie hebben geleid die meer dan vijf ton cocaïne naar Mexico bracht, spul dat uiteindelijk in de VS had moeten belanden. Ook zou hij de Farc, in Amerikaanse ogen een terroristische organisatie, vaak geholpen hebben met drugssmokkel. Carvajal ontkent de beschuldigen.

Ondanks de jacht die op hem werd gemaakt, wist Carvajal meer dan een decennium uitlevering te voorkomen. Zeker na zijn vlucht uit Venezuela in 2019, uit angst voor een represaille van het regime voor het steunen van Guiadó, was dat geen zekerheid meer. Carvajal vluchtte via de Dominicaanse Republiek naar Madrid, waar hij vrijwel direct werd opgepakt door de politie.

De Spaanse rechtbank keurde een Amerikaans verzoek om Carvajal te berechten in dat jaar al goed. Maar de Venezolaan verdween vervolgens van alle radars, en kwam pas in september 2021 weer in het vizier van de Spaanse autoriteiten. ‘El Pollo’ zou zichzelf twee jaar niet buiten, of zelfs in de buurt van een raam hebben vertoond, schreef de politie in een statement.

Ook nu zijn er nog een paar geitenpaadjes die een uitlevering aan de Verenigde Staten in ieder geval kunnen uitstellen. Zo kan Carvajal nog in beroep gaan tegen een beslissing van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, die oordeelde dat de voormalige topspion geen recht heeft op een verblijfsvergunning in het land. Ook moet hij mogelijk getuigen in een rechtszaak die gaat over illegale financiering aan de linkse Spaanse politieke partij Podemos.

Voor de VS is het berechten van Carvajal extra interessant, omdat een eventuele getuigenis verwoestende informatie naar boven kan halen over het socialistische regime van Maduro. Het is het tweede uitleveringssucces dat de Amerikanen in één week behalen in de Venezolaanse kwestie, na in het weekend ook de invloedrijke Colombiaanse zakenman Álex Saab naar het land te hebben gehaald. Maar waar Saab zijn rechtsproces ingaat als belangrijke bondgenoot van Maduro, ligt Carvajal op ramkoers met het regime. Toch blijft de vraag of zijn apathie tegenover de Amerikanen niet groter is, als voormalige hoofdpion van het chavismo.

Na de uitlevering van Saab besloot Maduro de stekker uit de vredesonderhandelingen met de oppositie te trekken. Het regime wil pas verder praten als de VS Saab vrijlaten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, betreurde donderdag op een persconferentie de gang van zaken en beschuldigde Maduro ‘zijn eigen belang boven die van het Venezolaanse volk te stellen’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden