Nieuws

Spanje stelt belang huisdier voorop en maakt gedeelde voogdij na scheiding baasjes mogelijk

Een wetswijziging in Spanje maakt co-ouderschap van huisdieren mogelijk als de baasjes van het dier uit elkaar gaan. Het ‘belang van het dier’ weegt binnenkort zwaarder dan het ‘formele bezit’. Huisdieren worden in de Spaanse wet niet langer gezien als object, maar als een volwaardig gezinslid.

Maarten Albers
Spanje telt relatief veel huisdieren. Beeld Thanassis Stavrakis / AP
Spanje telt relatief veel huisdieren.Beeld Thanassis Stavrakis / AP

In Portugal en Frankrijk gelden al vergelijkbare regels. In Spanje kwam het voogdijschap over een huisdier in oktober vorig jaar onder de aandacht, toen een rechter besloot dat een ongetrouwd stel gezamenlijk de voogdij kreeg over hun hond Panda, een bordercollie van een jaar oud. Het stel was naar de rechter gestapt om uitsluitsel te krijgen over wie Panda mocht houden. De uitspraak markeerde volgens Spaanse media ‘een stap in de richting van de erkenning van huisdieren als levende wezens volgens de wet’.

Advocaat Lola Garcia, die de baasjes van Panda vorig jaar bijstond, vertelt aan persbureau Reuters dat ‘dieren deel uitmaken van een gezin. Wanneer partners besluiten uit elkaar te gaan, moet het lot van het dier even zwaar worden meegewogen als het lot van de overige gezinsleden’. Tijdens de rechtszaak werden onder meer het adoptiecontract van Panda, dierenartsrekeningen en foto’s van de hond met beide baasjes aangevoerd als bewijs.

Testament

Spanje telt relatief veel huisdieren. Tot dusver gold dat de partner die het huisdier ‘formeel’ bezat, omdat diegene het dier bijvoorbeeld had geregistreerd, bij een scheiding of relatiebreuk de voogdij kreeg.

Een rechter kan in de toekomst bepalen hoeveel tijd een huisdier bij welk baasje doorbrengt en hoe de zorgkosten verdeeld worden. Ook kunnen huisdieren vanaf nu worden opgenomen in het testament van Spanjaarden en mogen huisdieren niet meer als vorm van betaling in beslag worden genomen als iemand schulden heeft.

Volgens Guillermo Díaz Gómez van de liberale partij Cuidadanos werden dieren in scheidingszaken voorheen ‘niet als anders beschouwd dan een televisie’. Juan López de Uralde van de linkse coalitiepartij Unidas Podemos noemde de wet ‘een morele overwinning in een land waar welk jaar 200 duizend dieren worden achtergelaten’.

Meer wetswijzigingen

De wet geldt in principe voor alle dieren, inclusief wilde beesten. Maar de wetswijzigingen doen niets aan de illegale handel in en mishandeling van dieren. De Spaanse regering heeft daarom momenteel meerdere wetswijzigingen in de pijplijn die die problemen aan moeten pakken.

In een wetsontwerp van Unidas Podemos staat onder meer dat dieren niet meer zonder een geldige reden kunnen worden afgemaakt, circusdieren moeten worden verboden en dat winkels niet meer zomaar huisdieren mogen verkopen. Het traditionele stierenvechten bleek ook binnen de linkse regering te controversieel om in de wetgeving opgenomen te worden.

Het is bovendien nog maar de vraag of een dergelijke wet er doorheen zou komen. De conservatieve Partido Popular stemde weliswaar voor de nu aangenomen wetswijziging, maar parlementariër Teresa Aguada waarschuwde de regeringspartij PSOE om ‘niet te zwichten voor de extremistische druk van jullie partners (Unidas Podemos red.) om onze tradities, cultuur, en platteland aan te vallen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden