Spanje poogt paniek te bezweren

De Spaanse regering en de nieuwe leiding van Bankia, Spanjes grootste spaarbank, hebben het bankierende publiek bezworen dat hun deposito's bij Bankia geen gevaar lopen. Dit nadat een bericht in de Spaanse pers over een run op de tegoeden bij Bankia leidde tot een sfeer van groeiende paniek.

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - Met een koersdaling van meer dan 30 procent kwam het aandeel Bankia donderdagmorgen in een vrij val en sleurde de rest van de banksector met zich mee. Het herstel volgde in de middag tot een verlies van 14 procent. Gisteren schoot het aandeel omhoog en herstelde zich in waarde. Ook de andere bankaandelen trokken aan.

Aanleiding voor de koersval was een bericht in het Spaanse dagblad El Mundo dat er een run zou zijn op de banktegoeden bij Bankia, de spaarbank die vorige week door de Spaanse staat werd overgenomen. Daarbij zou in korte tijd een miljard euro van rekeningen zijn gehaald. De bank en de regering ontkenden echter dat klanten massaal hun tegoeden opnamen. Ook zeiden ze dat Bankia over ruim voldoende middelen beschikt.

De onrust was al toegenomen na geruchten over een bevriezing van de tegoeden bij Spaanse banken. Aanleiding was de blog van de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman waarin hij dit scenario schetste. Een dergelijke maatregel, bij de Spanjaarden bekend als corralito (hokje), voerden de Argentijnse autoriteiten in 2001 in om de massale kapitaalvlucht te voorkomen.

De Spaanse minister van Belastingzaken Cristóbal Montoro beschuldigde tijdens het parlementsdebat afgelopen woensdag Krugman van wilde speculatie. Montoro noemde de toepassing van de corralito wettelijk onmogelijk.

Volgens gisteren gepubliceerde cijfers van de Spaanse centrale bank groeiden de banktegoeden in maart nog met 0,7 procent. Het percentage leningen dat niet meer terugbetaald wordt, was echter opgelopen tot ruim 8 procent, het hoogste niveau in de afgelopen 18 jaar.

De sfeer van paniek en de scherpe schommeling in de markt worden gezien als een bevestiging van de grote onzekerheid binnen de Spaanse bankensector, maar ook van de positie van Spanje binnen Europa en de euro. 'De Spaanse minister van financiën Luis de Guindos zegt het al: Spanje kan na alle bezuinigingen niet zoveel meer doen. Het hangt nu af van wat er met Europa gaat gebeuren', aldus een bankier.

De rente op de Spaanse tienjarige staatsobligaties steeg de afgelopen dagen opnieuw en eindigde de week rond de 6,3 procent. Het renteverschil met de Duitse staatsobligaties is daarmee op een historisch hoogtepunt gekomen. In regeringskringen is al gewaarschuwd dat Spanje op de langere termijn in de problemen komt als de rente zich op dit niveau handhaaft. De onuitgesproken angst is daarbij dat de markt Spanje verder op de korrel neemt zodra Griekenland uit de euro vertrekt.

Het ratingbureau Moody's liet donderdagavond weten dat zestien Spaanse banken een stevig lagere waardering krijgen, waaronder de grootbanken Santander en BBVA. Aanleiding zijn de verslechtering van de Spaanse economie en de budgetproblemen bij de overheid. De komende maanden moeten de banken boekenonderzoek laten plegen naar de geleden verliezen op onroerend goed.

Volgens zakenblad Expansion heeft de Spaanse overheid de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in gehuurd om Bankia te onderzoeken. Daarbij zal worden gekeken naar de waardering van de onroerendgoedportefeuille. Er wordt rekening gehouden met een juridisch onderzoek. De banktop en de toezichthouders zouden onjuiste informatie hebben verschaft over de werkelijke waarde van Bankia bij de beursgang van vorig jaar zomer. Het aandeel is sindsdien meer dan de helft in waarde gedaald.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden