Spanje neemt lastige horde
AMSTERDAM - Groep C
Kroatië - Spanje 0-1
Een late treffer van Jesus Navas hielp Spanje maandag over de drempel naar de kwartfinales van het EK. Pas in de slotminuten zwichtte Kroatië in het spannende duel met de wereldkampioen. De Kroaten werden daardoor uitgeschakeld, omdat Italïe tegelijkertijd met 2-0 won van Ierland en zich daardoor net als de titelhouder kwalificeerde voor het tweede deel van het toernooi.
De zege van de Spanjaarden was terecht, ofschoon ze zelden tot het voetbal kwamen dat hun gezag in het mondiale voetbal bepaalt. Kroatië verweerde zich met man en macht tegen het uiteindelijk onafwendbare onheil en legde zich voor rust vooral toe op het voorkomen van treffers.
Pas na rust verliet Kroatië zo af en toe zijn verdedigende stelling en Spanje ontsnapte toen zelfs aan een tegentreffer bij een werkelijk fantastische scoringsmogelijkheid voor Rakitic, wiens kopbal van dichtbij door doelman Casillas werd gestopt. Die opwinding paste bij het wedstrijdverloop, dat bol stond van spanning.
Aan het duel ging veel rekenwerk vooraf, omdat Italië verderop in Poznan zich met een voorspelbare zege op Ierland ook in de strijd om een kwartfinaleplaats zou mengen. Een wederzijdse handreiking - een doelpuntrijk gelijkspel, minimaal 2-2 - zou Spanje en Kroatië verder helpen. Maar van het idee alleen al gruwde Spanjes trainer Vicente del Bosque. 'Ik geloof in clean voetbal en sta daarom ver van elke suggestie in deze richting.'
Lage versnelling
Spanje en Kroatië gingen het gevecht aan. Del Bosque gaf in de spits opnieuw Torres de voorkeur boven Fabregas en zijn collega Bilic bij Kroatië had zijn eigen antwoord gevonden op het gevreesde tikkie-takkie voetbal van de Spanjaarden. Hij formeerde van zijn middenveld een muur op ongeveer dertig meter van het Kroatische doel om de ruimte voor de vaardige Xavi, Silva en Iniesta met een fanatieke persoonlijke aanpak te beperken.
Spanje zocht het eerst in geduld en vervolgens in afstandsschoten van Ramos en Piqué. Die enkele keer dat Fernando Torres een kans kreeg, stuitte hij op de benen van doelman Pletikosa.
Bilic had om zijn systeem te perfectioneren ex-Heerenveen-speler Pranjic (nu uitkomend voor Bayern München) teruggeroepen op het middenveld en de offensieve, fysiek sterke Srna een linie laten opschuiven.
Kroatië miste de grieperige Jelavic in de aanval, offerde zijn vormgever Luka Modric lang door hem ook te laten verdedigen en had in Mandzukic een eenzame spits, van wie overigens aanvankelijk weinig dreiging uitging. Ook toen tien minuten voor rust bekend werd dat Italië een 1-0- voorsprong had genomen, konden de Kroaten niet meteen anticiperen.
Spanje bleef in een te lage versnelling en met te weinig diepte in zijn spel zoeken naar een opening. Kroatië was na rust gedwongen voor zijn kans te gaan en in de 15de minuut bracht het de Spanjaarden aan het wankelen toen Modric met zijn typerende behendigheid over de rechtervleugel ontsnapte en een voorzet op maat gaf. De volledig vrijstaande Rakitic kon van dichtbij inkoppen, maar strandde op een reflex van doelman Casillas.
Del Bosque haalde Torres naar de bank en viel door Navas als rechterspits in te zetten terug op de Barcelona-variant zonder vaste centrumspits. Collega Bilic liet de teugels vieren door de verdedigingskunst van Pranjic en Vida in te ruilen voor de grotere aanvallende mogelijkheden van Jelavic en Perisic.
Voor Spanje leek daardoor meer ruimte te ontstaan, vandaar dat Fabregas van de bank kwam om Silva te vervangen. De technicus van Barcelona kreeg ook een goede scoringsmogelijkheid, maar treuzelde te lang. Dat verzuim hield Kroatië in leven, totdat, één minuut voor tijd, een Spaans driehoekje (Fabregas-Iniesta-Navas) dat op randje buitenspel via Navas werd afgemaakt het treffen besliste: 1-0.
undefined